USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ÖZEL OKUL AÇARKEN

22-06-2023

Ülkemizde son yıllarda en çok yatırım yapılan sektörlerden biri hiç kuşkusuz eğitime yönelik açılan özel okullardır.Devlet okullarının kalitesi tartışılmaya başladığından beri özel okullara olan ilgi ve talep artış göstermiştir.Ayrıca çoğunlukta annelerin çalışıyor olmasından dolayı çocuğun tam gün bir yerde güvende kalması açısından özel okullar tercih sebebi olmuştur.Yeni nesil ebeveynlerin çocuklarının eğitimi ile ilgisinin artması da özel okullara yönelimin artmasının bir diğer sebebidir.

Sektördeki potansiyeli ve hareketi gören özel okul açmak isteyen pek çok yatırımcının tercih alanlarının başında özel okulculuk gelmektedir.Her ne kadar açılış süreci sıkıntılı olsa da sonraki sürecin maneviyatını anlatmak imkansızdır.Ancak yaşamak gerekir artı kurum sağlıklı oturursa ciddi boyutta maddi kazançta elde edilir.

Maddi manevi kazancı olan eğitim sektörüne girmeden önce gerekli şartları yerine getirdiğinizden emin olmalısınız. Aksi takdirde hizmet vermeye başlamayı planladığınız zamanın oldukça gerisinde kalıp, yeterli sayıda öğrenciye ulaşamazsınız.Özel okul açmayı planladığınızda, öncelikle bölgenizi ve standartlarınızı belirlemeniz gerekiyor.Bölgenin veli portföyü, beklentileri, bölgeye göre fiziksel şartlarınız ve buna bağlı sosyal alanlarınız, bölgenin binanın güvenliği, kurgulayacağınız eğitim sisteminiz, branş dersleri vb doğru analiz etmek gerekiyor.Kurguladığınız sistemi ve rakiplerinizle olan rekabette ayrıcalığınız farkınızı ebeveynlere ve öğrencilere doğru bir şekilde ifade etmeniz gerekiyor.

Öncelikle binanın sağlamlığı, güvenilir ortamda olması ve güvenliği velilerin en çok dikkat ettiği hususlardandır.Güvenlikte zafiyet olduğunu hisseden veli çocuğunu okula kayıt ettirmek istemez.Ayrıca binanın bahçe alanı,genişliği ve ferahlığı önem teşkil eder.

Yaş gurubuna göre okulunuzun konumunu doğru seçmek gerekir.Küçük gurupların evden çok uzağa gidemeyeceği, büyük gurupların yeri geldiğinde toplu taşım araçlarıyla okula gelebileceklerini unutmamak lazım.Bu konuda sorun yaşamamanız adına okulunuzun şehirden çok uzak olmaması gerekir.Kendi imkanları ile gelemeyen çocuklara mutlaka ulaşım olanağı sağlamanız gerekmektedir.

Öncelikle bölgeyi iyi araştırarak ihtiyaç olan kurumun türünü doğru belirlemek gerekir.Bu sayede rekabeti azaltıp rakiplerinizle paslaşma olanağınız doğarak karşılıklı destek sağlayabileceksiniz.

Okul idarecilerinizin de idealist insanlardan oluşması gerekmektedir.Siz sisteminizi çok iyi kurgulasanız dahi sistemi takip ederek yönetecek olan kurum yöneticileridir.Yöneticilerinizin kalitesi velilerin kuruma bağlılığını artırır.Bazen bir yönetici kurumu markalaşmaya doğru götürür.

Bir kurumun sistemi ne kadar iyi olursa olsun sonuçta kapalı kapılar ardında sistemi yürütecek öğretmenlerdir.O yüzden eğitim kadrosunu işini seven, yaratıcı, üretken seçkin insanlardan oluşmasına önem vermeniz gerekir.Sonuçta bu bir ticaret insanlar bedava devlet okulları varken para verip özel okula geliyorsa buna göre eğitim kadrosu olması gerekiyor.Veliler öğretmen kalitesini, işine bağlılığını ve bu doğrultuda çocuğundaki gelişmeyi görünce size referans olacaktır.Bu doğrultuda hm kayıt ücretleri yükselecek hemde referanslı kayıt sayıları artacaktır.

Bina kurulum aşamalarını sağlıklı bir şekilde kurguladıktan sonra çok iyi bir eğitim sistemi ile kısa sürede markalaşabileceğinizi unutmayın.Mutlaka yurtdışı projelerine katılın ve yurt dışından kardeş okulunuzun oldu bu konu velilerin en çok önemsediği hususlardan biridir.Kurduğunuz okulun türüne göre laboratuarlar, atölyeler, spor salonları, spor ve kültür-sanat etkinliklerine olanak sunmanız çok önemlidir.

Ailenin ve öğrencini okula aidiyet duygusunu arttırmak için aile katılımı etkinlikleri çok önemlidir.Yıllık eğitim-etkinlik planını yapılırken programın içerisine mutlaka aile katılımı etkinliklerine göre düzenlemeniz gerekmektedir.

Kurumu doğru anlatan web sayfası mutlaka olmalıdır.Sosyal medya hesapları profesyonel ellerde olup günlük güncellenmelidir. Broşür gibi maliyetli materyallere para harcamak yerine sosyal medya, dijital reklam gibi mecralara reklam vermek daha çok insana ve hedef kitleye ulaşmanızı sağlar.

Unutmayın! Velilerin hayattaki en değerli varlığı çocukları onlarda size emanet.Velilerin beklentilerini karşılamak, onlara doğru sistemi sunmak akabinde çocukların başarıya ulaşmasını sağlamak sizi bölgenin en kaliteli ve marka okulu haline getirebilir.

Özel okul açarken dikkat edilmesi gerekenler konusunda yüzeysel bir geçiş yapmış olduk.Bir sonraki yazımızda MEB prosedürleri, bürokratik işlemler, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği gibi daha teknik konulara değineceğiz.

Çıkmayı planladığınız bu kutsal yolda doğru adımlar atıp başarıyı zirveye taşıyarak geleceğimi emanet edeceğimiz “balık tutmayı öğrenen bireyler yetiştirmenizi ümit eder başarılarınızın daim olmasını temenni ederim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?