USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Şanlıurfa Valiliği'nden İhalelerde Şeffaflık Hamlesi

Şanlıurfa Valisi Şıldak'ın yeni ihale yönetmeliğiyle kamuda şeffaflık nasıl arttırılacak?

Şanlıurfa Valiliği'nden İhalelerde Şeffaflık Hamlesi
03-10-2023 15:00

Yeni Dönemin İlk Adımı: Doğrudan Temin Yerine İhale

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, kamu kurum ve kuruluşlarında yapılan mal alım ve satımlarında doğrudan temin yöntemini kaldırarak, bu işlemlerin artık ihale yoluyla gerçekleştirilmesi yönünde bir karar aldı. Bu kararla beraber kamudaki alım-satım işlemlerinin daha şeffaf ve denetlenebilir olması hedefleniyor.

İhaleler Vatandaşa Nasıl Bildirilecek?

Vali Şıldak'ın yayınladığı genelgeye göre, ihalelerin ne zaman ve nerede yapılacağına dair bilgiler artık doğrudan bildirilmeyecek. Bunun yerine tüm bilgiler resmi ilan yoluyla vatandaşlara duyurulacak. Bu uygulama ile ihale süreçlerinin daha şeffaf ve erişilebilir olması amaçlanmaktadır.

"Kamuda şeffaflık ve denetlenebilirlik esastır. İhale süreçlerimizi daha açık hale getirerek vatandaşlarımızın bu süreçlere dair bilgi sahibi olmasını sağlamak istiyoruz."   Vali Hasan Şıldak

Yeni genelgeyle birlikte kamudaki alım-satım işlemlerinin daha şeffaf, denetlenebilir ve vatandaşın erişimine açık olması bekleniyor. Bu değişiklik, kamuda şeffaflığı artırma adımlarından yalnızca biri olarak görülüyor.

Yayınlanan Genelgede Neler Yer Alıyor?

4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 5’nci maddesi ile İdareler, bu Kanuna göre  yapılacak ihalelerde,

saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur. Aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olmadığı sürece mal alımı, hizmet alımı ve yapım işleri bir arada ihale edilemez. Eşik değerlerin altında kalmak amacıyla mal ve hizmet alımları ile yapım işleri kısımlara bölünemez.        

Kanunun 18’nci maddesi ile ihale usulleri belirlenmiş olup, Bunlar; Açık İhale Usulü,  Belirli İstekliler Arasında İhale Usulü, Pazarlık Usulüdür. Bu kanuna göre yapılacak ihalelerde açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü temel usullerdir.        

Kanunun 22‘nci maddesi ile öngörülen, Doğrudan Temin bir ihale usulü olmayıp, kanunda belirtilen işlerin ve eşik değerin altında kalan işlerdir.      

Kanunun 62’nci maddesi (ı) bendinde; bu kanunun 21 ve 22'nci maddelerindeki parasal limitler dâhilinde yapılacak harcamaların yıllık toplamı, idarelerin bütçelerine bu amaçla konulacak ödeneklerin %10’nu aşamaz denilmektedir.        

Açık ihale usulü ile temini gereken ihtiyacın, Kanunun 22’nci maddesinin (d) bendi için öngörülen parasal sınırlar altında kalacak şekilde, adet bazında veya aynı ihale konusu içinde yer alabilecek nitelikteki mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin, kalemlere ve gruplara bölünmek suretiyle, Kanunun 22’nci maddesinin (d) bendine göre temini, 4734 sayılı Kanunun temel ilkelerine aykırılık teşkil ettiğinden, bu yönde uygulamaların sorumluluk doğuracağı hususuna dikkat edilmesi gerekmektedir.        

Kurumların doğrudan temin yöntemini çok sık kullandıkları yönünde bilgiler ulaşmakta

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29.04.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ