USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gaziantep Ekonomisi, GSO’da Düzenlenen Panelde Masaya Yatırıldı

Gaziantep ekonomisinin güçlü yanları ve karşılaşılan zorluklar neler? İş dünyasının liderleri şehrin ekonomisini nasıl değerlendiriyor?

Gaziantep Ekonomisi, GSO’da Düzenlenen Panelde Masaya Yatırıldı
09-10-2024 09:15
GAZİANTEP

Panelde Gaziantep Ekonomisinin Genel Durumu Değerlendirildi

Gaziantep Sanayi Odası’nda (GSO), “Şehrin Ekonomisi” başlıklı panelde, Gaziantep ekonomisinin genel durumu ve şehrin kalkınmasına yönelik stratejiler ele alındı. Panel, GSO ev sahipliğinde Turkuvaz Medya Grubu tarafından düzenlendi. Toplantıya Gaziantep Valisi Kemal Çeber, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Tuncay Yıldırım, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkan Yardımcısı Mehmet Çıkmaz gibi iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı.

Vali Çeber: “Gaziantep, Uluslararası Ticaretin Önde Gelen Şehirlerinden”

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, açılış konuşmasında Gaziantep’in üretim kapasitesi ve stratejik konumu itibariyle uluslararası ticaretin merkezinde yer aldığını vurguladı. Çeber, Gaziantep’in Dünya Bankası verilerine göre en rekabetçi 7 şehirden biri olduğunu belirterek, organize sanayi bölgesindeki istihdam ve yatırımların önemine değindi. Gaziantep’in üretim gücünü daha da artırmak için yerel yönetimlerin sanayicilerin yanında olmaya devam edeceğini ifade etti.

Sürdürülebilirlik ve Yeşil Dönüşüm Öne Çıktı

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep’in sanayi sektöründe sürdürülebilirliği ve verimliliği artırmak için atılan adımları anlattı. 2026 itibariyle ihracat noktasında karşılaşılacak karbon vergisi engeline dikkat çeken Ünverdi, firmaların bu yeni sürece uyum sağlaması gerektiğini vurguladı. Ünverdi ayrıca, finansmana erişim konusunda yaşanan zorlukların sanayicileri olumsuz etkilediğini ve devletin kredi desteklerini artırması gerektiğini belirtti.

İhracat ve Katma Değerli Üretim

GAİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Mehmet Çıkmaz, Gaziantep’in ihracat başarılarını ve geleceğe yönelik hedeflerini paylaştı. 2000’li yıllarda 600 milyon dolar olan ihracat hacminin günümüzde 10 milyar doları aştığını belirten Çıkmaz, Gaziantep’in katma değerli üretimle dünya pazarlarında daha etkin bir şekilde yer almayı hedeflediğini söyledi. Ayrıca, tarım sektöründe teşviklerin artırılması gerektiğini ifade etti.

OSB’de Yeni Yatırımlar ve Hedefler

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Yaşar Erturhan, OSB’nin son durumu hakkında bilgiler verdi. OSB’nin büyüyen sektörler ve yeni projelerle genişlediğini belirten Erturhan, 350 bin kişilik istihdam ve 20 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmayı planladıklarını söyledi. Erturhan, bölgede çalışan ve işverenlerin ihtiyaçlarına yönelik projelerle sanayi bölgesinin cazibesini artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Sanayi Sektöründe Nitelikli İş Gücü ve Üniversite İş Birliği

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep’in fiziksel depremin yanı sıra finansal anlamda da zorluklar yaşadığını belirtti. Yıldırım, nitelikli iş gücünün korunması için üniversite-sanayi iş birliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ayrıca, yüksek girdi maliyetlerinin üretimde sürdürülebilirliği olumsuz etkilediğini ifade ederek SGK prim desteği ve kayıt dışı istihdamla mücadelenin önemine değindi.

"Gaziantep olarak zorluklara rağmen sanayi ve ticaretin gelişmesi için mücadelemizi sürdürüyoruz. Devletin desteği bu süreçte çok önemli."

Gaziantep’in ekonomisinin geleceğini ele alan panel, katılımcılar arasında yapılan soru-cevap kısmının ardından sona erdi. Haber-İHA-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
2.11.2024. Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ