USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi'nde Otizm Farkındalığına Büyük Destek

Nisan ayı, Otizm Farkındalık Ayı kapsamında Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi'nde otizm hastalığı hakkında önemli bilgilendirmeler yapıldı. Peki, bu etkinlikler toplumda ne gibi bir farkındalık yaratmayı amaçlıyor?

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi'nde Otizm Farkındalığına Büyük Destek
02-04-2024 17:30
ŞANLIURFA

Otizm Farkındalık Ayında Önemli Adımlar

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi, sağlık hizmetlerinin yanı sıra sosyal sorumluluk projeleriyle de adından söz ettirmeye devam ediyor. Nisan ayını Otizm Farkındalık Ayı olarak değerlendiren hastane, otizm spektrum bozukluğu (OSB) hakkında toplumu bilgilendirmek ve farkındalığı artırmak amacıyla bir bilgilendirme standı açtı. Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Serap Satış ve ekibi, bu etkinlikle hasta ve hasta yakınlarını otizm hakkında aydınlatmayı hedefliyor.

Otizm Spektrum Bozukluğu Üzerine Değerli Bilgiler

Doç. Dr. Fethiye Kılıçaslan tarafından yapılan açıklamalarda, otizm spektrum bozukluğunun (OSB) önemi vurgulanarak, bu konuda toplumsal farkındalığın artırılmasının önemi üzerinde duruldu. Otizm, genellikle çocukluk döneminde tanı konulan ve sosyal etkileşim, iletişim becerileri ile sınırlı ve tekrar eden davranış paternlerini içeren karmaşık bir gelişimsel bozukluktur.

Farkındalık Yaratan Etkinlikler

Hastane girişinde açılan bilgilendirme standında, başhekim yardımcısı, başhemşire ve diğer personel tarafından gerçekleştirilen etkinliklerle otizm hastalığı hakkında detaylı bilgiler verildi. Bu tür etkinlikler, otizmli bireylerin toplumda karşılaştıkları zorluklara dikkat çekmek ve otizmli bireylerin eğitim, sağlık ve sosyal yaşamdaki ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik önemli adımlar atılmasını sağlamayı amaçlıyor.

Otizmle Mücadelede Toplumsal Bilinç

Otizm Farkındalık Ayı'nın getirdiği bu tür etkinlikler, toplumda otizmle ilgili yanlış algıların değiştirilmesine ve otizmli bireylere karşı daha bilinçli ve duyarlı bir yaklaşım geliştirilmesine katkıda bulunuyor. Aynı zamanda, otizmli bireylerin ve ailelerinin yaşam kalitesinin artırılması için gereken desteğin sağlanması konusunda toplumsal bir hareket oluşturmayı hedefliyor.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi'nin bu etkinliği, otizmli bireylerin toplumda daha iyi anlaşılmasına ve kabul görmesine yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Otizmle mücadelede toplumsal farkındalığın ve desteğin önemi, bu tür etkinliklerle bir kez daha ön plana çıkıyor.

Harran Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fethiye Kılıçaslan ise Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) ile ilgili açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Kılıçaslan, Otizm Spektrum Bozukluğunun (OSB) belirtilerinin erken çocukluk döneminde ortaya çıkan, sosyal etkileşim ve iletişim becerilerinde bozulmaya yol açan, aynı zamanda kısıtlı ve tekrarlayıcı davranışlarla karakterize olan nörogelişimsel bir bozukluk olduğunu ifade etti.

Doç. Dr. Fethiye Kılıçaslan konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Her geçen yıl otizm görülme oranının arttığını görmekteyiz. Son yapılan çalışmalar her 36 çocuktan birinin otizm tanısı aldığını gösteriyor. Hem dünyada hem de ülkemizde görülen yaygın bir durumdur ve erken teşhis ve müdahale çok önemlidir.

Otizm spektrum bozukluğu, her bireyde farklı şekillerde ve şiddetlerde ortaya çıkabilir.  OSB'nin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi rol oynar. Bu durum, doğum öncesi, doğum sırası ve erken çocukluk döneminde ortaya çıkabilir. Son yıllarda yaşadığımız pandemi ve deprem gibi afetlerden sonra otizmin görülme oranlarının daha da artacağı ile ilgili endişelerimiz bulunmaktadır. Erken teşhis ve doğru müdahale, bireyin yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilmektedir.

Otizm tanılı çocuklar için hem aileleri hem de toplum destekleyici bir ortam sağlamak için çaba göstermelidir. Ayrıca, toplumun otizm konusunda farkındalığının artırılması ve kabul edici bir ortamın oluşturulması da önemlidir.

Otizmde en önemli müdahale ebeveyn katılımının olduğu, bireyselleştirilmiş, erken ve yoğun eğitim programları ile birlikte ilaç tedavileridir. Bilimsel araştırmalar 3 yaşından önce yoğun ve etkili bir eğitimle önemli sayıda otizm tanılı çocuğun ileriki yaşlarda normal gelişimi yakalayabildiğini göstermektedir. Maalesef otizmli çocuklarımızın almaları gereken asgari düzeydeki eğitim olanaklarından bile yoksun olduğunu görmekteyiz. Özel eğitim ve destek eğitim hizmetlerinin güçlendirilmesi ve toplumsal kabulü ve bilinci artırmak için çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konuda devlet politikalarının geliştirilmesi gerekmektedir. Bu tür adımlar otizmli bireylerin yaşam kalitesini artırabilir ve topluma daha iyi entegre olmalarını sağlayabilir.”

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fethiye Kılıçaslan, otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak ve desteklemek için bilgi, anlayış ve dayanışma gerektiğini belirterek her bireyin farklı olduğunu anlamak ve kabul etmenin daha kapsayıcı bir toplum oluşturmaya yardımcı olabileceğini sözlerine ekledi. Haber Merkezi

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.05.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47