USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

 Ayakkabıcılık Mesleği Can Çekişiyor: “Bizden Sonra Usta Kalmayacak”

Geleneksel el işçiliği yok olmaya mı yüz tuttu? Usta çırak ilişkisi neden kopuyor?

 Ayakkabıcılık Mesleği Can Çekişiyor: “Bizden Sonra Usta Kalmayacak”
30-04-2025 12:30
GAZİANTEP

28 yıllık ustadan acı çağrı: “Ayakkabıcılık mesleği ölüyor”

Gaziantep’in tarihi Elmacı Pazarı’nda 28 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Cengiz Canday, mesleğinin son nefeslerini verdiğini belirtti. Yetişen eleman olmaması nedeniyle ayakkabıcılığın her geçen gün biraz daha kaybolduğunu ifade eden Canday, bu sanatın son temsilcilerinden biri olabileceğini vurguladı.

“Ayakkabı pahalı, tamirat talebi arttı ama meslek bitiyor”

Canday, insanların artan ayakkabı fiyatları nedeniyle tamirata yöneldiğini, ufak tefek işler sayesinde geçimini sağladığını dile getirdi. “Yeni bir ayakkabı almak neredeyse lüks oldu. İnsanlar tamire yöneliyor ama bu da mesleği ayakta tutmaya yetmiyor” diyen Canday, ilginin artmasına rağmen mesleğe sahip çıkan genç olmadığını söyledi.

Usta-çırak zinciri koptu, zanaatkar yetişmiyor

Bir yandan talep olsa da diğer yandan mesleğin sürdürülebilirliğinin olmadığını belirten Canday, toplumun sadece akademik kariyere odaklandığını belirtti. “Herkes çocuğunu doktor, mühendis yapmak istiyor. Sanatı, zanaatı kimse önemsemiyor” sözleriyle eğitim sisteminin ve toplumsal yönelimin zanaatkârlığı nasıl erittiğine dikkat çekti.

“Sanat da toplumun temel ihtiyacıdır”

Ayakkabı tamirciliği gibi işlerin göz ardı edildiğini savunan Canday, diğer mesleklerin de en az doktorluk ya da öğretmenlik kadar önemli olduğuna değindi. Araba tamirciliği, kasaplık, fırıncılık gibi zanaatların toplum için vazgeçilmez olduğunu dile getiren usta, “Bunlar olmazsa hayat durur” dedi.

Tamir ücretleri makul seviyede kalıyor

Cengiz Canday, verdikleri emeğe rağmen ücretlerinin yüksek olmadığını ve genellikle 10 TL ile 300 TL arasında iş yaptıklarını belirtti. Bu aralığın en üst düzey işler için geçerli olduğunu, çoğu zaman ise cüzi ücretlerle hizmet verdiklerini ifade etti.

Vatandaşlar da tamire yöneliyor

Gaziantepli vatandaşlar ise ayakkabıların ömrünü uzatmak için tamir ettirdiklerini söylüyor. Yüksek fiyatlar karşısında eski ayakkabıyı yenilemek daha mantıklı bir seçenek haline gelirken, ayakkabıcılık gibi zanaatların kaybolması ise toplum açısından büyük bir kayıp olarak değerlendiriliyor. İHA 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
30.04.2025 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ