USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Karaciğer Yağlanmasına Karşı Nasıl Tedbir Almalıyız?

Karaciğer Yağlanmasına Karşı Alınabilecek 5 Hayat Kurtarıcı Önlem Karaciğeriniz İçin Alarm Zamanı: Yağlanma Tehlikesine Karşı Neler Yapabiliriz?

Karaciğer Yağlanmasına Karşı Nasıl Tedbir Almalıyız?
21-01-2024 14:34

Son dönemlerde, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının etkileriyle karaciğer yağlanması vakaları alarm verici bir hızla artış gösteriyor. Acıbadem Taksim Hastanesi’nden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Atakan Yeşil, bu ciddi sağlık sorununa dikkat çekiyor. Türk Gastroenteroloji Derneği’nin yapmış olduğu çalışmaya göre, ülkemizde her 10 kişiden 6'sı karaciğer yağlanması sorunuyla karşı karşıya. Peki, bu tehlikeli duruma karşı neler yapabiliriz?

Karaciğer Yağlanmasının Yaygınlığı ve Etkileri

Prof. Dr. Atakan Yeşil, karaciğer yağlanmasının özellikle genç yaşlarda da sık görülen bir sağlık problemi haline geldiğini vurguluyor. İlk aşamalarda belirti vermeyen bu durum, ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Yeşil, "Karaciğer yağlanması, zamanla karaciğerde iltihaplanmaya ve hücre hasarına neden olabilir. Bu da karaciğerin işlevlerini bozarak siroz veya karaciğer kanserine sebep olabilir" diye ekliyor.

Alkolün Karaciğer Üzerindeki Etkileri ve Erken Önlemler

Karaciğer yağlanmasının en bilinen nedenlerinden biri olan alkollü içecek tüketiminin, karaciğer üzerinde ciddi hasarlara yol açabileceği biliniyor. Bu nedenle, alkol tüketimine dikkat etmek ve gerektiğinde erken önlemler almak büyük önem taşıyor. Alkolle ilişkili karaciğer hasarı konusunda erken önlem almak, karaciğer sağlığını korumada kritik bir adım olabilir.

Karaciğer Yağlanmasına Karşı Etkili Önlemler

Prof. Dr. Atakan Yeşil, karaciğer yağlanmasına karşı alınabilecek önlemleri anlatırken önemli uyarılarda bulunuyor. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları, düzenli egzersiz ve alkol tüketimini azaltmak gibi adımların karaciğer yağlanmasını önlemede etkili olduğu belirtiliyor. Bunun yanı sıra, düzenli sağlık kontrolleri ve risk faktörlerinin azaltılması da bu mücadelede önemli bir yer tutuyor.

Sağlıklı beslenin

Modern diyetlerde işlenmiş gıdaların ve yüksek fruktoz içeren besinlerin tüketiminin artması, karaciğer yağlanmasına yol açabilir ve insülin direncini artırabilir. Diyetinizi işlenmiş gıdalardan, yüksek fruktoz içeren şekerlerden ve doymuş yağlardan uzak tutun. Akdeniz diyeti gibi zeytinyağı, balık, sebze ve meyve ağırlıklı diyetler tercih edilebilir.

Düzenli egzersiz yapın

Yapılan bilimsel çalışmalar; hareketsiz yaşam tarzı ve düşük fiziksel aktivite düzeylerinin karaciğer yağlanmasına yol açan etkenler arasında önemli bir rol oynadığını ortaya koyuyor. Düzenli şekilde haftada birkaç kez yapılan orta düzeyde egzersiz, yağ yakımını artırarak genel sağlık durumunu iyileştirir ve karaciğer sağlığını korumaya da yardımcı olur.

İdeal kilonuzu koruyun

Türkiye'de obezite oranının son yıllarda artması, karaciğer yağlanması vakalarının artmasında büyük bir etken olmuştur. Obezite ve aşırı kilo, karaciğer yağlanmasının en yaygın nedenlerinden biridir. Fazla kilo, karaciğerde yağ birikimini artırarak zamanla karaciğer sağlığını bozabilir. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek fazla kilolarınızdan kurtulun.

Alkolden kaçının

Alkol tüketiminin karaciğer üzerindeki etkileri kişiden kişiye değişirken, bazı kişiler alkol metabolizmasında genetik farklılıklar nedeniyle karaciğer hasarına daha yatkın olabiliyor.   Bilimsel çalışmalar; kronik ve aşırı alkol tüketiminin karaciğerin normal işlevlerini bozarak karaciğerde yağ birikmesine, iltihaplanmaya ve sonrasında siroza neden olabildiğini ortaya koyuyor. Bu nedenle alkol kaynaklı karaciğer hasarının önlenmesi için, alkol tüketiminin azaltılması veya tamamen bırakılması hayati önem taşımaktadır.

Sağlık kontrollerinizi aksatmayın

Prof. Dr. Atakan Yeşil “Tip 2 diyabet ve insülin direnci, karaciğer yağlanması riskini artıran önemli faktörlerdir. Diyabet hastalarında karaciğer yağlanması sıklığının daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Bazı genetik ve metabolik faktörler, zayıf veya normal kilodaki bireylerde bile karaciğer yağlanmasına yol açabilir. Bu nedenle düzenli sağlık kontrolleri, karaciğer fonksiyon testleri, fibroscan (karaciğer hasarını gösterir) gibi tetkikler karaciğer sağlığınızı izlemenize ve olası sorunları erken evrede tespit etmenize yardımcı olabilir” diyor.

Kutu Bilgisi

Karaciğer yağlanmasının 7 önemli nedeni!

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Atakan Yeşil, karaciğer yağlanmasının 7 önemli nedenini şöyle sıralıyor;

1-Düzensiz beslenme alışkanlıkları

2-İşlenmiş gıdaların tüketimi

3-Alkol tüketimi

4-Fiziksel aktivite azlığı

5-Diyabet hastalığı ve insülin direnci

6-Genetik ve metabolik faktörler

7-Metabolik sendrom

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.05.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47