cehalet ve cahillik toplumun yarayan kanası

Cehalet ve cahillik her toplumda ve her dönemde vardır, her zaman da var olacaktır. Ancak son zamanlarda o kadar çok cahil insanların menfi davranışlarına ve pr...

Hasan Baydilli

11 ay önce

Cehalet ve cahillik her toplumda ve her dönemde vardır, her zaman da var olacaktır. Ancak son zamanlarda o kadar çok cahil insanların menfi davranışlarına ve profillerine rastlıyoruz ki, bu tutum ve davranışları adeta utanç vesikası gibi kendini göstermektedir.

Aslında cahil topluluğu iki guruba ayırabiliriz. Birincisi okumayan cahil, diğeri ise okumuş cahil.

Okumayan cahil, haliyle bilmeyen, bilmediğini da bilen, ancak zamanla gerçekleri görüp, ikna olarak doğru yola girme imkanına ve ihtimaline sahip olabilir. Ancak okumuş, ama kendini yetiştirmeyen, aslında bilmeyen, bilmediğini de bilmeyen, ama en doğruyu bildiğini iddia eden, sözde okumuş katmerli cahili yolundan döndürmek çok zordur. Onu ikna etmek mümkün değildir. İşte bu okumuş cahillerle tartışmaya girmeyip, sadece "He" deyip geçin. Ama zarafeti elden bırakmadan, lakin cahil olduğunu da ona dolaylı yollardan hissettirin. Ancak küçümseyip alay etmeden, bilakis onlara acıyarak yaklaşmak gerekir. Fakat laf anlamadığı zaman da sohbeti kesin ve mümkün olduğunca da onlardan uzak durun. Çünkü toplumun en tehlikeli kesimi okumuş cahillerdir. Bilinmelidir ki, kendini tanımayan kimseyi tanımaz. Cahile yaşayan ölü muamelesi de yapabilirsiniz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI