?>

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, duygusal yeme davranışının altındaki sebeplere dair açıklamalarda bulundu.

Sağlık - 2 yıl önce

Duygusal yeme, olumsuz duygularla bağlantılı

Sağlıklı olabilmenin ön koşullarından birinin yeterli ve dengeli beslenmek olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Bu kontrolü, bazı metabolik, psikolojik ya da sosyolojik faktörler nedeniyle kaybettiğimizde, çeşitli beslenme sorunları yaşamaya başlıyoruz. Bunlar arasında en sık karşımıza çıkansa duygusal yeme.” dedi. 

Duygusal yemenin aslında olumsuz duygulara karşılık olarak gelişen aşırı yeme eğilimini ifade eden bir davranış bozukluğu olduğuna vurgu yapan Taşkın, “Ruh halinde gelişen olumsuzlukları kontrol etme dürtüsüyle ortaya çıkan bu yeme davranışında normalden çok daha fazla yemek yemek, gerekenden daha yağlı, daha tuzlu veya daha şekerli yemek davranışlar gözlemlenir.” şeklinde konuştu.

Düşük benlik saygısı ve yetersizlik duygusu duygusal yemeyi tetikliyor

Bilim insanlarının, farklı duygu durumlarının yemek yeme sürecinde bireylerin yeme davranışını nasıl etkilediğini araştırdıklarını aktaran Taşkın, bunun sonucunda da duygusal yemenin, özellikle ‘olumsuz emosyonlar’ denilen yoğun stres, anksiyete, depresyon, kızgınlık, öfke, hüzün gibi duygu yoğunlukları yaşandığında tetiklendiğinin görüldüğünü aktardı.

Duygusal yemenin düşük benlik saygısı ve yetersizlik duygularıyla da ilişkili olduğunun saptandığını dile getiren Taşkın, “Kişilerin hayatlarında yaşadıkları olumsuzluklar yeme alışkanlıklarını ciddi anlamda etkiliyor. Ayrılıklar, aldatılmalar, kayıplar, işsizlik gibi yaşanan olumsuzluklar kişide ciddi anlamda bir boşluk yaratıyor. Yalnızlık duygusuyla baş edememe başlıyor. Aidiyet duygusunu yitiriyorlar ve işte tam bu noktada boşluğu bir şeyler yiyip içmekle doldurmaya çalışıyorlar.” diye konuştu.

Yemek bittiğinde olumsuz duygular yok olmaz

“Üzgün, öfkeli, yalnız, bitkin ya da sıkılmış olduğumuzda sorunun çözümünü bulacağımız adres buzdolabı değil.” diyen Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bilinmesi gereken en önemli noktanın duygusal açlığın yiyeceklerle doyurulamayacağı olduğunu söyledi. 

İnsanın yediği anda kendini iyi hissedebileceğini ama yemek bittiğinde duyguların gitmeyeceğini vurgulayan Taşkın sözlerini şöyle tamamladı:

“Üstelik o kötü duyguların üstüne bir de fazladan alınan kalori eklenir. Duygularınızı ele almanın daha sağlıklı yollarını bulabilir, bilinçsizce yemek yerine bilinçli yemeyi öğrenebilir, kilonuzu kontrol altına alıp duygusal gıda tüketimine son verebilirsiniz. Eğer siz de duygusal yeme noktasında kendinizi durduramıyorsanız, mutlaka psikolojik destek almalısınız.”

Haftanın Öne Çıkanları

45 Yıllık Terör Bilançosu

2023-08-16 16:17 - Politika

Isı Değişimleri: Vücut Direnci ve Bağışıklık Üzerindeki Etkileri

2023-08-18 15:59 - Sağlık

Mardin’de Yüksek Sıcaklık

2023-08-18 18:42 - Gündem

Karkamış’ta musluklardan su yerine adeta çamur akıyor

2023-08-18 13:56 - Gündem

Mhp Şanlıurfa’da İlçe Kongrelerini Tamamladı

2023-08-15 01:00 - Politika

Diyarbakır’da Orman Yangını

2023-08-18 18:13 - Gündem

klima motoru bomba gibi patladı

2023-08-12 19:32 - Asayiş

Kolon Kanserine Dikkat

2023-08-14 23:15 - Sağlık

Uluslararası Yarışmadan 3. lükle Döndü

2023-08-14 17:12 - Spor

Diyet Mitleri Yanıltıyor

2023-08-14 21:30 - Sağlık

İlgili Haberler

Kardiyologlar Şanlıurfa’da Buluştu

10:18 - Sağlık

Siverek Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nden Bir İlk

08:13 - Sağlık

Siverek’te Uçakla Kuduz Aşısı Uygulaması Başladı

13:13 - Sağlık

Çocukluk Çağı Obezitesi Alarm Veriyor: Uzmanlardan Ailelere Önemli Uyarılar

09:42 - Sağlık

Sonbahar ve Kış Aylarında Sessiz ve Tehdit Eden Vaka

08:29 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kapanoğlu’ndan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na Anlamlı Mesaj

12:02 - Eğitim

Kaymakam Salih Sak “Hayvan Pazarı, Siverek’in Can Damarıdır”

09:24 - Gündem

Siverek’te Cumhuriyet’in 102. Yılına Özel Zekâ Yarışması

08:46 - Gündem

Siverek’te 29 Ekim Cumhuriyet Koşusunda Nefes Kesen Rekabet!

11:32 - Spor

Siverek Oda Başkanı Hacı İnan’dan Esnaflar İçin CİMER ve Hazine ve Maliye Bakanlıktan Talebi

10:21 - Gündem