?>

Kolon Kanserine Dikkat

Kolon kanserinin erken evrede teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar, 40 yaşından itibaren kontrollerin sürekli yapılması konusunda uyardı.

Sağlık - 2 yıl önce

Batman’da özel bir hastanede görev yapan Op. Dr. Eyyup Öner, vatandaşları kolon kanseri konusunda uyardı. Kolon kanserinin erken fark edilmesi halinde hastaların tamamen kurtulabileceğini söyleyen Dr. Öner, kontrollerin mutlaka yapılması gerektiğini söyledi.

Hastaların kolon kanserine yakalanmaması açısından günlük yaşamda uzun süreler hareketsiz kalmamaları ve yedikleri yemeklere dikkat etmesinin önem arz ettiğini belirten Dr. Öner, "Aile bireylerinde kolon kanseri teşhisi olan insanlarında dikkat etmesi gerekiyor. Kolon kanseri, kalın bağırsakta anormal kötü hücrenin çoğalması, bunun sonucunda kalın bağırsağı tam tıkaması ve kalın bağırsak tıkanıklığıyla hastanemize başvuran hasta gruplarıdır. Kolon kanseri için risk faktörlerine baktığımızda, hareketsiz yaşam, çok yağlı ve etli yemeklerin tüketilmesi nedenleri sayılabilmektedir" dedi.

"Tanı konulduğu yaştan itibaren 10 sene geriye gidilerek hastanın tarama grubuna girmeleri gerekmekte"

Bunun dışında ailesel yani genetik olarak kanser vakaları bulunmakta olduğunu aktaran Dr. Öner, "Aile bireylerinde kolon kanseri teşhisi konulan hastalarda, aile bireyinin tanı konulduğu yaştan itibaren 10 sene geriye gidilerek hastanın tarama grubuna girmeleri gerekmektedir. Kolon kanseri şikayetleri karın şişliği, büyük abdesti rahat yapamama, büyük abdest yerinde kanama gibi şikayetlerdir. Kolon kanserine erken tanı koyulması halinde şifa ile sonuçlanabilecek küratif olarak sonuçlanmaktadır. İleri evrede kolon kanseri alan hastalarda ise medikal onkoloji takibine girip, kemoradyoterapi işlemlerine maruziyetleri olabilmektedir" diye konuştu.

"40 yaşından itibaren kontroller aksatılmamalı"

Kolon kanseri hastalarının ameliyatla kurtulabileceğini ve 40 yaşından sonra kontrollerin aksatılmamasının önemli olduğunu vurgulayan Dr. Öner,

"Kolon kanserinin oluşmaması için özellikle hareketsiz yaşamdan hareketli yaşama dönülmesi, sebze ve meyvenin sık tüketilmesi, etli ve yağlı yemeklerin en fazla haftada 1-2 defa tüketilmesi gerekmektedir. Kolon kanseri ameliyatlarında ise kitlenin tuttuğu alanı besleyen ana damarlarla beraber alındığı zaman hastalar şifa buluyor. Dünyada kolon kanseri tarama yaş grupları olarak 40 yaşından itibaren yılda bir defa olmak üzere büyük abdest yerinden gaitada gizli kana bakılması, 50 yaşından itibaren ise 10 senede bir olmak üzere büyük abdestten kamera ile bakılması önem arz etmektedir" şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Sivereklilere Müjde

2023-08-10 13:11 - Sağlık

Öncelik Şehir Hastanesi Ve Deprem Bölgesi

2023-08-10 21:45 - Politika

Depresyondaki Kişinin Yalnız Kalmasına İzin Verilmemeli

2023-08-11 19:17 - Sağlık

klima motoru bomba gibi patladı

2023-08-12 19:32 - Asayiş

Zeyrek Bebek Sağlığına Kavuştu

2023-08-11 17:25 - Sağlık

Yeni Şanlıurfa İl Emniyet Müdürü göreve başladı

2023-08-10 19:55 - Asayiş

Uluslararası Yarışmadan 3. lükle Döndü

2023-08-14 17:12 - Spor

Endemik Bitki Türleri Araştırma Konusu Oldu

2023-08-09 13:29 - Ekonomi

Atikten Anlamlı Çağrı

2023-08-10 15:13 - Politika

Çocuk Sanatkârlar

2023-08-09 20:30 - Kültür & Sanat

İlgili Haberler

Siverek Kırsalında Son Kullanma Tarihi Geçmiş Ürünler Toplatılıp İmha Edildi

08:15 - Sağlık

Siverek Kırsalında Son Kullanma Tarihi Geçmiş Ürünler Tek Tek İmha Edildi

15:08 - Sağlık

Uzman Op. Dr. Uyarıyor:  Merdiven Altı Uygulamalardan Neden Uzak Durmalısınız?

09:30 - Sağlık

“Hemşirelerimiz Geleceğimizdir”

09:30 - Sağlık

Bypass Mucizesi: Umudunu Yitiren Hastaya  Sağlık Eli Uzandı

19:30 - Sağlık

Günün Manşetleri

Siverek Kaymakamı Musa Aydemir’den Başkan Bucak’a Anlamlı Veda

11:26 - Gündem

Siverek’te Kadınların Gücüne Güç Katacak Yeni Merkezler Kuruluyor

11:14 - Ekonomi

Siverek-Karacadağ Yolunda Gece Yarısı Kaza

01:49 - Asayiş

Başıbüyük Derneği’nden Siverek’te 200 Aileye Örnek Dayanışma

12:55 - Gündem

Siverek Engelliler Spor Kulübü Bayram'da Bir Araya Geldi

12:48 - Spor