10-16 Mayıs Engelliler Haftası, Siverek'te bu yıl sadece bir anma haftası olmanın çok ötesine geçerek, toplumun tüm kesimlerini kucaklayan unutulmaz bir empati ve dayanışma şölenine dönüştü. Siverek Belediyesi, Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün omuz omuza verdiği organizasyonla düzenlenen farkındalık yürüyüşü, engelli bireylerin sesini duyurmakla kalmadı, aynı zamanda engelsiz bir yaşamın mümkün olduğunu da gözler önüne serdi. Hürriyet Caddesi'nde başlayan ve yüzlerce kişinin tek yürek olduğu kortej, Ofis Kültür Parkı'nda son bulurken, atılan her adım toplumsal önyargılara karşı güçlü bir mesaj niteliğindeydi.
Protokolden Unutulmaz Empati Dersi
Etkinliğin belki de en çarpıcı anları, protokol üyelerinin teorik mesajların dışına çıkarak bizzat empati kurduğu anlardı. Siverek Belediye Başkanı Ali Murat Bucak ile İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Kapanoğlu, bir süreliğine tekerlekli sandalye kullanarak, engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştığı fiziksel zorlukları ve şehirdeki engelleri bizzat deneyimledi. Ardından gözlerine bant takarak görme engelli futbolu etkinliğine katılmaları, "anlamak için yaşamak gerekir" sözünün en somut haliydi. Bu anlar, etkinliğe katılan herkes için güçlü ve unutulmaz bir farkındalık dersi oldu.
Yetenekler Sergilendi, Önyargılar Yıkıldı
Ofis Kültür Parkı'ndaki etkinlik alanı, engelli bireylerin ve onlara destek olan öğrencilerin yeteneklerini sergilediği bir sanat ve bilim merkezine dönüştü. Şehit Cuma İbiş Ortaokulu öğrencilerinin hazırladığı birbirinden yaratıcı stantlar büyük ilgi görürken, programın kalbini engelli bireylerin el emeği göz nuru eserlerinden oluşan resim sergisi oluşturdu. Ziyaretçilerin hayranlıkla incelediği sergi, engellerin sanata ve üretime mani olamayacağının, doğru fırsatlar verildiğinde nelerin başarılabileceğinin en canlı kanıtıydı.
Kurumlar Arası İş Birliğiyle Gelen Başarı
Yürüyüşe Belediye Başkanı Ali Murat Bucak'ın yanı sıra kurum müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve en önemlisi engelli bireyler ile ailelerinin yoğun katılımı, Siverek'te toplumsal dayanışma ruhunun ne kadar güçlü olduğunu gösterdi. Siverek Belediyesi Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri, etkinlik boyunca düzenledikleri çeşitli aktivitelerle alana renk kattı. Özellikle çocuklara dağıtılan ve gökyüzünü renklendiren yüzlerce uçurtma, engellerin aşıldığı bir dünyada özgürlüğün ve umudun sembolü gibiydi.
"Her Sağlıklı Birey Bir Engelli Adayıdır"
Programda konuşan Sosyal Hizmetler Müdürü Tarık Kızılkeçi, haftanın önemine dikkat çekerek, farkındalığın sadece bir günle sınırlı kalmaması gerektiğini vurguladı. Kızılkeçi'nin mesajı netti:
"10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla Başkanımız Ali Murat Bucak’ın da katılımıyla anlamlı bir kortej yürüyüşü düzenledik. Amacımız, her sağlıklı bireyin bir engelli adayı olduğunu hatırlatmak ve empati köprüleri kurmaktır. Burada gerçekleştirdiğimiz etkinliklerle, çalışmalarımızı ve hizmetlerimizi ‘engelleri aşmak’ şiarıyla sürdürdüğümüzü bir kez daha göstermek istedik. Bu yolda bize destek olan herkese teşekkür ediyoruz."Bir Gün Değil, Her Gün Farkındalık
Siverek'te düzenlenen bu kapsamlı etkinlik, Engelliler Haftası'nın amacına tam anlamıyla ulaşan bir organizasyon olarak hafızalara kazındı. Yapılan yürüyüş, açılan sergiler ve protokolün empati dolu anları, toplumda engellilik konusunda kalıcı bir bilinç oluşturma yolunda atılmış önemli bir adım oldu. Program, engellerin fiziksel değil, zihinlerde ve kalplerde olduğunu bir kez daha hatırlatırken, asıl görevin bu farkındalığı yılın her gününe yaymak olduğu mesajını güçlü bir şekilde verdi. Haber Feyzi DONAN