?>

Kelaynak kuşları göç yolculuğuna başladı

Şanlıurfa’daki Birecik Şefliği Kelaynak Üreme İstasyonu’nda koruma altında bulunan nesli tükenme tehlikesi altındaki 30 kelaynak kuşu doğaya bırakıldı. 4 kuşa ise göç yolunun izlenmesi amacıyla GPRS cihazı takıldı.

Kültür & Sanat - 3 yıl önce

Bölge halkı tarafından "bereketin sembolü" olarak nitelendirilen, dünyada popülasyonu Fas ve Türkiye’de bulunan kelaynaklar, Fırat Nehri kenarındaki Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğüne bağlı Birecik Şefliği Kelaynak Üreme İstasyonu’nda koruma altında tutuluyor. Bu yıl dünyaya gelen 57 yavruyla beraber istasyondaki kelaynak sayısı 334’e ulaştı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ve Ortadoğu Ornitoloji Derneği (OSME) işbirliğiyle temin edilen güneş enerjisi ile çalışan 4 GPRS, göç yolunun izlenmesi amacıyla kelaynaklardan 4’üne takıldı. 30 kelaynak, veteriner kontrolünden geçirilerek kanat ve gaga boyları ölçüldükten sonra doğaya bırakıldı. GPRS takılan kuşlardan yaşça büyük olana Şanlıurfa, gençlere ise Birecik, Halfeti ve Fırat isimleri verildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü Hacı Ahmet Çiçek, “Bugün üretme istasyonunda 277 yetişkin kelaynağımız ve bu yılki yavrulama döneminde elde ettiğimiz 57 kelaynakla birlikte toplam 334 kelaynak kuşumuz bulunmaktadır. Bunların içerisinden 30 adet kuşumuzu göçe göndereceğiz” dedi.

Birecik Kaymakamı Kadir Duman ise, “Bugün Birecik için önemli bir gün. 50 yıldan fazla bir dönemin mutluluğunu birazdan yaşayacağız. 1950’lerde kelaynak kuşlarımız nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Sayıları 50’nin altına düştü. Tarım ilaçları ve avcılık nedeniyle sayıları azaldı. 1977’de bu tesisimiz kuruldu. 2 yetişkin ve 9 yavru ile başladığımız serüven son yıllardaki üretim rekorları sayesinde bugün 334 rakamına ulaştık. Üretim istasyonumuzun kapasitesi elhamdülillah doldu” şeklinde konuştu.

Doğal Hayatı Koruma Uzmanı Can Yeniyurt, güneş enerjisi ile çalışan GPRS cihazı ile kuşların takip edileceğini belirterek, “Bu sene 4 tane kelaynak kuşumuza verici taktık. Bu vericiler uydu vericileri. Bunları takmamızın amacı, geçtiğimiz yıllarda İsrail ve Mısır sınırında halkalı bireylerin görülmesi. Bu görülme bizi umutlandırdı. Ve kelaynakların göç yollarında neler yapılabileceği konusunda Doğa Koruma ve Milli Parklar ile işbirliğine gittik” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen’den Basın Açıklaması

2023-07-04 20:14 - Politika

Yeniden Refah Partisi Gençlerle Buluşuyor

2023-07-04 17:39 - Politika

Cennet çamuru Rağbet Görüyor

2023-07-03 19:50 - Kültür & Sanat

Kelaynak kuşları göç yolculuğuna başladı

2023-07-07 15:46 - Kültür & Sanat

Şort’un Yeni Teklisi ‘Kavga’ Çıktı

2023-07-06 17:13 - Kültür & Sanat

Tarihin Sıfır Noktasından Buğday Şenliği

2023-07-05 20:18 - Kültür & Sanat

Muhammet Aliyev Sanko Sergi Açacak

2023-07-05 13:37 - Kültür & Sanat

Yüz Dönüm Buğday Küle Döndü

2023-07-03 13:08 - Asayiş

Karkaşi Kırsal Mahalle Sakinleri Hizmet İstiyor

2023-07-05 12:57 - Yaşam

Sivereklilerin İl Olma Mesaisi Devam Ediyor

2023-07-01 15:10 - Politika

İlgili Haberler

Siverekli Bir Bilim İnsanın Gurur Tablosu Şangay'da Yankılandı

08:48 - Kültür & Sanat

Vali Şıldak’tan Halk Oyunlarında Seviye Atlama Çağrısı

08:53 - Kültür & Sanat

Başkan Gülpınar: “Çin ile Arkeoloji ve Kültürel Miras Alanında Güçlü İş Birliğine Hazırız”

11:31 - Kültür & Sanat

3 Bin Yıllık Zerzevan Kalesi’ne Bir Yılda 400 Bin Ziyaretçi Akın Etti

09:41 - Kültür & Sanat

Şanlıurfa 2029 Dünya Gastronomi Şehri Adayı Oldu

11:08 - Kültür & Sanat

Günün Manşetleri

Siverek’te Facianın Eşiğinden Dönüldü: Mutlu Gün Yas Yerine Şükre Bıraktı!

10:22 - Asayiş

Kahta–Siverek Yolunda Korkutan Çarpışma: Menzil Kavşağı’nda Can Pazarı!

21:35 - Asayiş

Siverek’ten Şanlıurfaspor’a Kardeşlik Köprüsü: Cudi Paşa Konağı’nda Şampiyonluk Morali!

21:24 - Spor

Siverek’te Kar Esaretine Şefkat Eli: SYDV Ekipleri Yollarda Derman Oldu!

20:59 - Yaşam

Dijital Zirvede Kalkınma Hamlesi: Vali Hasan Şıldak Karacadağ’ın Geleceğini Planladı!

20:16 - Gündem