?>

Kavurucu sıcaklara en çok onlar seviniyor

Şanlıurfa’da buz üreticileri sezonu açtı. Havaların ısınmasıyla satışları başlayan üreticiler, günde ortalama 20 ton kalıp buz satıyor.

Ekonomi - 3 yıl önce

Türkiye’nin en sıcak illeri arasında yer alan Şanlıurfa’da buz sezonu başladı. Buz üreticileri, soğuk hava depolarında özel makinelerde ürettiği buz kalıplarını, lokantalar başta olmak üzere ev, fırın ve şerbetçiler gibi birçok yere servis ediyor. 8 ila 15 kilodan oluşan buz kalıpları, 15 ila 35 TL arasında satışa sunuluyor. Kentte faaliyet gösteren 5 buz fabrikasında günlük ortalama 20 ton buzun tüketildiği bildirildi.

Günde 20 Ton Buz Satılıyor

Buz üreticisi Abdulkadir Demir, kurduğu soğuk hava deposunda ürettiği kalıp buzları satarak ailesinin geçimini sağlıyor. Demir,

“Biz burada buz üretimi yapıyoruz. Günlük yaklaşık 5 ton buz üretiyoruz. Üretilen 5 tonu da satıyoruz. Havalar ısındığından dolayı buz satışlarımız daha bir rağbet görmeye başladı. Hava sıcak olduğundan dolayı buzdolapları olsun, ondan sonra çeşitli soğutma cihazları yetersiz geliyor. Yetersiz olduğu zamanda işletme sahipleri bizden buz talep ediyor. Buzu, su için kullanan var, şerbet için kullanan var, hamur için kullanan var. Fırıncılar hamur için kullanıyor. Şerbetçiler limonata için kullanıyor. Birçok işlemde buz kullanılıyor. Buz fiyatlarımız, büyük kalıp buz 35 TL, poşetli buz 25 TL ve yarım buzu da 15 TL şeklinde satıyoruz” dedi.

Limonata satıcısı olarak günlük 5 ile 10 kalıp arasında buz tükettiğini belirten esnaf İbrahim Toğun,

“Biz Şanlıurfa’da limonata satışı yapıyoruz. Havalar sıcak olduğu için bu ihtiyacımız oluyor. Ne zaman buz ihtiyacımız olsa buraya gelip buz alıyoruz. Günde ortalama 5 ila 10 kalıp arasında buz kullanıyoruz" şeklinde konuştu.

Şanlıurfa’da buz satarak aile geçimin sağlayan esnaf Nihat Ataşlar ise

“Burada buz üretimi yapıyoruz, sabah erken 06.00 - 07.00 gibi iş yerimizi gelip açıyoruz. Geldiğimiz gibi makineleri kontrol ediyoruz, buz kalıplarımızı çıkarıyoruz. Çıkardığımız buzları servis ediyoruz. Fırınlara, lokantaları, şerbetçilere, palizacılara gönderip buz ihtiyaçlarını karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.

Tarihi çarşılar bölgesinde 50 yıldır şerbet sattığını belirten 70 yaşındaki esnaf Naci Okkaş ise şerbettin buz ile yapıldığını, günlük 7-8 kalıp buz alıp şerbet ile karıştırarak sattığını söyledi. (İHA)

Haftanın Öne Çıkanları

SİVEREK’İ İL HEYECANI SARDI !

2023-06-19 19:18 - Politika

Vali Ayhan’dan Sürpriz Ziyaret

2023-06-16 19:43 - Politika

BİR TARAFTA DÜĞÜN VAR, BİR TARAFTA YAS

2023-06-21 16:37 - Eğitim

KURBAN BAYRAMI İÇİN 10 ÖNEMLİ ÖNERİ !

2023-06-23 13:45 - Sağlık

Şanlıurfa’da Yerli ve Milli tohum geliştirildi...

2023-06-19 14:06 - Gündem

Bölgenin En Büyüğü; Eyyübiye Millet Bahçesi Açılıyor !

2023-06-19 13:10 - Spor

Diyarbakır Sıcağında Mangal Kömürü Üretimi

2023-06-19 14:32 - Yaşam

Bıçaklı Şahıs Siverek Şanlıurfa Yolunu Kapattı

2023-06-18 18:34 - Asayiş

ÖRNEK DAVRANIŞ

2023-06-20 13:39 - Yaşam

Bıçakçılarda Kurban Bayramı Yoğunluğu

2023-06-21 14:44 - Yaşam

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da Yerel Tarım İçin Büyük Seferberlik

21:09 - Ekonomi

Şanlıurfa'nın O İlçesi Taş Kırma Tesisiyle Hem Tasarruf Sağlanıyor Hem Hizmet Hızlanıyor

09:45 - Ekonomi

GGF Heyeti Mardin TSO’da Kalkınma Şifrelerini Masaya Yatırdı

07:05 - Ekonomi

Şanlıurfa’da Tarımsal Kalkınmada Dev Adım: IPARD III Yatırımları Hayata Geçiyor

08:39 - Ekonomi

Siverek'in Genç Dehası Furkan Altundal, Zekâ Oyunlarında Türkiye'nin Zirvesine Oturdu

08:01 - Ekonomi

Günün Manşetleri

“Şanlıurfa Eğitimde Yükselişini Sürdürüyor”

11:45 - Eğitim

Siverek Kaymakamı Salih Sak’tan Kıbrıs Gazisi ve Akgeyik Ailesine Anlamlı Ziyaret

11:33 - Gündem

Şanlıurfa’da “Huzur-63” Uygulamasında Çok Sayıda Kaçak Ürün ve Silah Ele Geçirildi

11:16 - Gündem

Başkan Tahir Gülebak “Özgür Basın Demokrasinin Güvencesidir”

14:02 - Gündem

M. Şükrü Dolaş’tan 24 Temmuz Basın Özgürlüğü Mesajı

13:52 - Gündem