Sağlık

Uzmanından Polen Alerjisi Uyarısı

Polen Alerjisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Uzmanından Polen Alerjisi Uyarısı
03-05-2024 08:30
DİYARBAKIR

Mevsim Değişiminin Etkileri

Diyarbakır Dağkapı Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Murat Acar, bahar mevsiminin gelişinin doğada canlanmayı tetiklediğini, fakat bu mevsimsel dönüşümün allerjen bünyeye sahip olanlar için hayatı zorlaştırdığını belirtti. Baharın gelişiyle birlikte allerjenlerin de artması, özellikle polen alerjisi olanlar için ekstra dikkat gerektiriyor.

Polenlerin Tehlikesi

Dr. Acar, polenlerin sonbahar ve ilkbahar aylarında yaygınlaştığını ve mevsimsel değişikliğe bağlı olarak alerjiye neden olduğunu vurguladı. Polen alerjisi, ağaç, çimen ve yabani ot polenlerinden kaynaklanıyor ve bağışıklık sistemi tepki veriyor. "Polenlere alerjisi olan kişilerin bağışıklık sistemi, bazı kimyasallar salarak bir reaksiyon gösterir." Bu reaksiyonun sonuçları burun tıkanıklığı ve akıntısı, öksürük, gözlerde sulanma ve kızarıklık gibi belirtiler olarak ortaya çıkabiliyor.

Tedavi ve Önlemler

Dr. Acar, polen alerjisinin günlük hayatı etkileyen belirtilere neden olması durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurulmasını öneriyor. Polen alerjisinin tedavisinde en iyi yolun alerjiyi tetikleyen faktörlerden kaçınmak olduğunu belirtti. Ancak bu her zaman mümkün olmadığından antialerjik ilaçlar veya alerji aşıları önerilebileceğini vurguladı. İlaçların mutlaka doktor kontrolünde ve reçeteyle kullanılması gerektiğini ifade etti.

Koruyucu Önlemler

Dr. Acar, alerji belirtilerini azaltmak için dışarıda şapka ve güneş gözlüğü takmanın, sık sık duş almanın ve polen yoğunluğunun yüksek olduğu rüzgarlı havalarda dışarı çıkmamanın faydalı olduğunu belirtti. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER