Eğitim

Siverek'te Öğretmenlerin Kaleminden Öğrencilerin Okuma Sevdasına

Öğrencilerin Okuma Alışkanlığını Kazandırmak İçin Geliştirilen Özel Projesi Şanlıurfa Siverek Yavuz Selim İlkokulu’nda hayata geçirildi.

Siverek'te Öğretmenlerin Kaleminden Öğrencilerin Okuma Sevdasına
03-05-2024 13:26
ŞANLIURFA

Siverek İlçesi’nde Eğitime Destek

Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nde yer alan Yavuz Selim İlkokulu, öğrencilerin okuma alışkanlığı kazanması amacıyla önemli bir projeye imza attı. Birinci sınıf öğrencilerine yönelik olarak, öğretmenlerin yazdığı hikaye kitapları, “Öğretmenler Yazıyor, Öğrenciler Okuyor” projesi kapsamında öğrencilere sunuldu. Peki bu projenin detayları nelerdi ve nasıl bir etki yaratmayı hedefliyordu?

Öğretmenlerin Kaleminden Hikayeler

Yavuz Selim İlkokulu Müdürü Ali Altundal ve projede görev alan öğretmenler, projeyi hayata geçirirken kaleme aldıkları hikaye kitaplarını Siverek İlçe Kaymakamı Musa Aydemir’e sundu. Kitapları hediye eden ekip, projeyle öğrencilerin okuma sevgisini artırmayı ve okuma alışkanlıklarını güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu tür projeler, öğrencilerin eğitimine ne gibi faydalar sağlayabilir?

Kaymakam Aydemir’in Takdiri

Projenin, öğrencilerin okuma alışkanlığını artırmada olumlu etkiler yaratması bekleniyor. Kaymakam Aydemir, projede emeği geçen öğretmen ve idarecilere teşekkür ederek çalışmalarında başarılar diledi. Eğitim camiasında bu tür projelerin ne gibi önemli sonuçlar doğurabileceği üzerine düşünmek, projenin önemini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.

Siverek İlçe Kaymakamı  Musa Aydemir “Bu projenin öğrencilerimize okuma sevgisi aşılamasını ve onların gelişimine katkı sağlamasını diliyorum.”

PROJENİN AMACI
               İlkokul birinci sınıf öğrencileri okumaya geçtikten sonra kısa metinler okutularak okumalarının hızlandırılması amaçlanmaktadır. Okuması hızlanan öğrenci, metinleri anlar ve okumaktan zevk alır. Öğretmen, öğrencilerin seviyesine uygun ve heyecan uyandırıcı hikayelerle buluşmasını sağlamak için çeşitli hikayeleri inceleyerek temin eder. Hikayeler öğrencilerin kelime dağarcığını geliştirecek, hayal güçlerini harekete geçirecek nitelikte olmalıdır. Kitabın ilgi çekici kapak tasarımı, karakterleri ve okurun kendini hikâyenin bir parçası olarak hissetmesi de okuma alışkanlığının kazanılmasında önemli unsurlardandır. 
        Kitap okuma alışkanlığı edinmek, düzenli bir şekilde okuma yaparak ve okuma sürecini keyifli hale getirerek mümkündür. Öğrencinin, kendi öğretmeninin yazdığı hikayeleri okuması okuma alışkanlığı kazanmasında teşvik edici olacaktır. Öğretmen ise kaleme aldığı hikâyenin öğrencisi tarafından okunmasıyla daha mutlu olacaktır. 
      Sonuç olarak  
Birinci sınıf öğrencilerinin okuma alışkanlığı kazanmaları için öğretmeninin yazdığı hikayeleri okumaları, okudukları ile ilgili dönütleri yazarın kendisine vermeleri amaçlanmaktadır. Bu sayede “Yazar” kendi rehberliğinde okumaya geçen “okur” ile yani öğrencisiyle buluşur.
 Çalışmamız  
     Siverek Yavuz Selim İlkokulu öğretmenlerinin, öğrencilerin okuma alışkanlığı kazanmaları için hikâye yazma hedefindedir.  Hedef kitle öncelikli olarak kendi okulundaki birinci sınıf öğrencileridir. Proje “Öğretmenler yazıyor öğrenciler okuyor” başlığı ile hayata geçirilmiştir. Gönüllü olarak hikâye yazabileceğini ve projeye katkı sunacağını söyleyen on öğretmen ile projeye başlanmıştır. Hikayeler metin olarak yazılmış, dijital ortama aktarılmıştır. Dijital ortamda baskıya hazır hale getirilmiş ve yazara tekrar dönüt verilmiştir. 
    Hikayelerin redaksiyonu yapılmıştır. Metinleri tamamlanan hikayelerin görselleri metnin içeriği, öğrencilerin seviyesi, renk ve kitap tasarım konuları dikkate alınarak hazırlanmıştır. Hikâyenin kapağı yazarın fikri alınarak tasarlanmıştır. Kitabın son bölümüne “Turşuluk Bilgiler” başlığı ile hikâyenin konusuna uygun olarak bilgiler eklenmiştir. Yazar okuyucudan dönüt alabilmek için değerlendirme soruları hazırlamış ve bunlar “değerlendirme eki” olarak tamamlanan sete eklenmiştir. 10 hikaye ve 1 değerlendirme eki tamamlanarak baskıya hazır hale getirilmiştir. 
        Baskı aşamasına gelen hikayeler için herhangi bir maddi destek alınmamıştır. Gönüllü olarak yapılan bu çalışmaya büyük emek verilmiş ve “Yazar” okuyucuyla buluşmuştur.

Projenin Önemi ve Yaygınlaştırılması
Bu tür projeler, öğrencilerin okuma alışkanlıklarını artırmanın yanı sıra okuma sevgisini de kazandırmayı hedefliyor. Aynı zamanda, eğitimde fırsat eşitliği sağlanmasına da yardımcı oluyor. Benzer projelerin yaygınlaştırılması, okuma alışkanlığı konusunda ülke genelinde büyük faydalar sağlayabilir. Haber Mahmut İZGÖR

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER