Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, İslam dünyası için af, mağfiret ve arınma gecesi olan mübarek Berat Kandili, Siverek Belediyesi’nin düzenlediği anlamlı etkinliklerle büyük bir vecd içerisinde idrak edildi. 2 Şubat 2026 tarihinde gerçekleşen kutlamalar, ilçenin hem sosyal yaşam alanlarında hem de tarihi ibadethanelerinde binlerce vatandaşı ortak bir duada buluşturdu. Siverek Belediyesi Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize edilen programlar, toplumun her kesimine hitap ederek Berat Kandili’nin feyzini tüm ilçeye yaydı. Gündüz kadınlara yönelik manevi sohbetlerle başlayan süreç, gece camilerde yapılan ikramlarla tam bir gönül köprüsüne dönüştü.

Kandil kutlamalarının ilk durağı Dicle-Bağlar Kadın Kültür Merkezi oldu. Kadınlara özel olarak hazırlanan program, milli ve manevi değerlerin bir arada yaşandığı duygusal anlara sahne oldu. Törenin açılışı, bağımsızlığımızın sembolü olan İstiklal Marşı'nın gür bir sesle okunmasıyla yapıldı. Bu sırada merkezde eğitim gören öğrenciler tarafından açılan dev Türk bayrağı, salondaki manevi atmosferi vatan sevgisiyle harmanladı. Siverekli kadınların yoğun ilgi gösterdiği bu başlangıç, milli kimlik ile inanç değerlerinin sarsılmaz bağını bir kez daha gözler önüne serdi.

Kur'an-ı Kerim Nurundan Gönül Sohbetlerine
Programın ilerleyen saatlerinde Kur'an-ı Kerim tilavetiyle kalpler huzur bulurken, merkezde görevli uzman hocalar Berat Kandili’nin önemine dair derinlikli bir sohbet gerçekleştirdi. Bu mübarek gecenin, günahlardan beraat etmek ve tertemiz bir başlangıç yapmak için eşsiz bir fırsat olduğu vurgulandı. Kadınların sorularıyla zenginleşen sohbet bölümünün ardından, ruhu dinlendiren ilahiler seslendirildi. Maneviyatın doruğa çıktığı anlarda katılımcılara geleneksel kandil simitleri ikram edilerek, paylaşmanın ve komşuluğun en güzel örnekleri sergilendi.

Günün anlam ve önemine dair bir açıklama yapan Birim Sorumlusu Servet Seval, kadınların toplumun manevi mimarları olduğunu ifade etti. Seval, belediye olarak bu tür özel günlerde bir araya gelmenin önemine değinerek şunları kaydetti:

"Kadınlarımızla Berat Kandili vesilesiyle bir araya gelerek dualarda buluştuk. Berat Gecesi affın ve arınmanın gecesidir. Bu mübarek gecede dualarımız, kalplerimizdeki yüklerin hafiflemesi ve gönüllerimizin huzurla dolması içindir. Tüm İslam âleminin Berat Kandili mübarek olsun. Bizler de bu vesileyle kadınlarımızla bir araya gelerek program düzenledik ve Berat Kandili'nin önemini anlattık."

Camilerde Kandil Bereketi: Helva ve Simit İkramı
Siverek Belediyesi’nin kandil programı, yatsı namazının ardından ilçe genelindeki camilerde devam etti. Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Müdürlüğü ekipleri; Abdulkadir Geylani Camii, Ulu Camii, Sulu Camii ve Hacı Ömer Camii gibi ilçenin önemli ibadethanelerinde vatandaşlarla kucaklaştı. Namazdan çıkan cemaate, özenle hazırlanan kandil simidi ve helvalar ikram edildi. Belediye personelinin vatandaşların kandilini tek tek tebrik etmesi, halk ile yerel yönetim arasındaki sıcak bağları daha da güçlendirdi. Siverek sokakları, bu geleneksel ikramlarla tam bir şenlik havasına büründü.

Belediye bünyesindeki Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Müdürlüğü, yapılan ikramların ardından yayınladığı mesajda toplumsal huzura vurgu yaptı. Yapılan açıklamada, "Berat Kandili’nin maneviyatını hemşerilerimizle birlikte idrak etmek amacıyla camilerimizde ikram programı düzenledik. Bu mübarek gecenin başta Siverek olmak üzere ülkemize, milletimize ve tüm İslam âlemine huzur, sağlık ve esenlik getirmesini diliyoruz," denildi. Siverek halkı, belediyenin bu ince düşüncesinden dolayı memnuniyetlerini dile getirirken, gece edilen toplu dualarla sona erdi. Haber Feyzi DONAN