Sağlık

Harran Üniversitesi Hastanesi'nin Kardiyoloji Bölümü, Dijital Döneme Geçiyor

Kardiyoloji bölümündeki hangi işlemler dijital ortama aktarılıyor ve bu değişiklik hastalara ne gibi faydalar sağlayacak?

Harran Üniversitesi Hastanesi'nin Kardiyoloji Bölümü, Dijital Döneme Geçiyor
10-10-2023 13:38

Hastane'de Yenilik Rüzgarı

Harran Üniversitesi Hastanesi, kardiyoloji alanında dijital dönüşümü tamamlama yolunda ilerliyor. Hastane, Kardiyoloji bölümünde daha önce çıktı olarak verilen EKG sonuçlarını dijital ortama aktararak E-nabız sisteminde görüntülenebilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Doç. Dr. TAŞCANOV'dan Dijitalleşme Süreci Hakkında Açıklamalar

Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa BEĞENÇ TAŞCANOV, normalde elektrotlarla hasta üzerine alınan EKG sonuçlarının kağıt çıktısı şeklinde hastalara verildiğini ve bu sonuçların hastaların doktorlarına gösterdiği süreçte kullanıldığını belirtti.

“Bilindiği gibi normal EKG’ler; hastanelerde EKG cihazıyla hasta üzerine elektrotları bağlayıp çekilmekte ve EKG kâğıt çıktısı olarak hastalara verilmektedir. Hasta da muayene olacağı doktora göstererek klinik işlem sürecine devam etmektedir. EKG basit bir tetkik olmasına rağmen, göğüs ağrısı ve çarpıntı ile gelen hastalarda tanıyı koymada, tedaviye karar vermede ve takipte oldukça yol göstericidir. Sonrasında da hastaya çekilen EKG’lerini saklaması ve kontrole gelirken yanlarında getirmesi istenmektedir. Başlatılacak olan dijital ortama aktarım işlemi ile hastaların EKG’leri doğrudan hastanenin otomasyon sistemine aktarılmaktadır. Hastane otomasyon sistemi üzerinden, hasta tetkikleri kısmında doktorlar tarafından görülebilmektedir. Bu süreç aynı zamanda çekilen EKG’lerin E-nabız sisteminde görüntülenmesi imkanını da sunmaktadır”

Dijital Ortama EKG Aktarmanın Faydaları

Dijital ortama EKG’nin aktarılmasının birçok faydası olduğunu belirten TAŞCANOV, bu süreç sayesinde sarf malzeme ihtiyacının ortadan kalkacağını ve bu durumun ekonomik olmasının yanı sıra gereksiz kağıt çıktıları da engelleyeceğini ifade etti. Ayrıca, elektronik ortamda her zaman ulaşılabilir olması nedeniyle hastaların EKG çıktılarını yanlarında taşımalarına gerek kalmayacak. Doktorlar da, hastaların önceki EKG tetkiklerine erişerek daha etkili bir tedavi planı hazırlayabilecekler.

Teşekkürler

Doç. Dr. TAŞCANOV, dijitalleşme sürecinde desteklerinden dolayı başta Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tahir GÜLLÜOĞLU, Hastane Başhekimi Doç. Dr. İdris KIRHAN ve diğer katkıda bulunanlara teşekkürlerini iletti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER