Politika

GAÜN'ün GES Projesi: Güneşi Enerjiye, Enerjiyi Paraya Dönüştüren Vizyoner Adım

Gaziantep Üniversitesi'nin çevre dostu projesiyle enerji ihtiyacı nasıl karşılanıyor? GES projesinin sunduğu fırsatlar neler?

GAÜN'ün GES Projesi: Güneşi Enerjiye, Enerjiyi Paraya Dönüştüren Vizyoner Adım
01-05-2024 10:37
GAZİANTEP

Projenin Amacı ve Vizyonu

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Araban ilçesindeki 300 dönümlük arazide kurduğu Güneş Enerji Sistemi (GES) ile üniversitenin enerji ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. Rektör Arif Özaydın liderliğinde 2022'de başlatılan proje, sürdürülebilirlik vizyonuyla enerji üretirken aynı zamanda fazlasını satarak akademik çalışmalara finansman sağlıyor.

GES Projesinin Tanıtımı

Rektör Arif Özaydın, üniversitenin senato üyelerine GES projesini tanıtarak enerji üretiminin detaylarını paylaştı. GES'in doğal enerji kaynaklarından biri olduğuna dikkat çeken Özaydın, projenin yılda 30 milyon kWh elektrik üretip üniversitenin ihtiyacını karşılayacağını ve fazlasının enerji piyasasına satılacağını belirtti.

“Bizim ihtiyacımız olan 30 milyon kWh saat yani 10 milyon kWh saat daha fazla üretim yapmışız. Kendi ihtiyacımızı karşılıyoruz. Artanı da enerji piyasasına aktarıyoruz. GES’in çevreye pozitif etkisi var. Karbon ayak izini düşürüyoruz. Bu doğal bir enerjidir.” - Arif Özaydın, Gaziantep Üniversitesi Rektörü

GES Projesinin Detayları

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yumrutaş, GES projesinin 300 dönümlük bir araziye kurulduğunu ve üniversitenin tüm enerji ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip olduğunu belirtti. Yumrutaş, projenin 2022'de resmi olarak onaylandığını ve her geçen gün daha fazla enerji üretimi sağlayacağını söyledi. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER