Sağlık

GAÜN'de Dünya Astım Günü: Farkındalık ve Eğitim

Astım Sorununa Çözüm Arayışı Neden Önemli?

GAÜN'de Dünya Astım Günü: Farkındalık ve Eğitim
07-05-2024 09:34
GAZİANTEP

Gaziantep Üniversitesi'nde Farkındalık Toplantısı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Çocuk Hastanesi, Dünya Astım Günü dolayısıyla astım hakkında farkındalık yaratmak ve hastalığın tanı ve tedavisi konusunda bilgi vermek amacıyla bir toplantı düzenledi. GAÜN Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı'nın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlik, çocuk hastanesinin seminer salonunda düzenlendi. Neden astım sorunu bu kadar önemli?

Astımın Tanımı ve Yaygınlığı

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlem Keskin, astımın akciğer içi hava yollarında mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının daralması sonucu ortaya çıkan kronik bir akciğer hastalığı olduğunu belirtti. Keskin, "Astım, tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir" dedi. Astımın dünya genelindeki yaygınlığı ve belirtileri hakkında daha fazla bilgiye neden ihtiyacımız var?

"Astım, dünya genelinde nadir görülen bir hastalık değil. 335 milyon kişi bu hastalığı yaşıyor ve bu sayı giderek artıyor."

Tanı ve Tedavinin Önemi

Prof. Dr. Özlem Keskin, astım tanısının ve tedavisinin önemli olduğunu vurgulayarak, "Ülkemizde her 12-13 erişkinden biri, her 7-8 çocuktan biri astım tanısı alıyor. Dünyada astıma bağlı ölümler önlenebilir, ancak bunların çoğu tanı ve tedavi yetersizliği nedeniyle düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşiyor" dedi. Peki, bu ölümlerin nasıl önüne geçilebilir?

Astım Eğitiminin Önemi

Avrupa Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği'nin astımla ilgili rehberler geliştirdiğini belirten Prof. Dr. Keskin, astım eğitimine vurgu yaptı. "Astımda Eğitim Güçlendirir" sloganının bu yılki mesaj olduğunu söyleyen Keskin, "Eğitim sayesinde hastalığı kontrol altına alabilir ve ölüm riskini azaltabiliriz" dedi. Eğitimle astım hastalarının hayatında ne gibi farklar yaratılabilir?

Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu astım tedavisindeki zorlukları anlatırken, Uzman Dr. Gaye İnal astımda eylem planına değindi ve Uzman Dr. Mahmut Cesur astımda inhaler ilaç kullanımını anlattı. Etkinlikte, sağlık personeli ve astım hastalarının katılımıyla bilgilendirici sunumların ardından sorular yanıtlandı. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER