Sağlık

4 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Günü: İltihaplı Romatizmanın Farkındalığı Artıyor

Ankilozan Spondilit Nedir ve Kimleri Etkiler?

4 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Günü: İltihaplı Romatizmanın Farkındalığı Artıyor
04-05-2024 09:48
GAZİANTEP

Kronik İltihaplı Bir Romatizma

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Kısacık, 4 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Günü kapsamında yaptığı açıklamada, bu hastalığın öncelikle omurgayı etkileyen kronik iltihaplı bir romatizma olduğunu belirtti. Toplumlar arasında sıklığı değişen bu hastalık, her 1.000 kişiden 1 ila 10'unda görülebiliyor. Peki bu hastalığı tanımlayan belirtiler nelerdir?

Belirtiler Nelerdir?

Prof. Dr. Kısacık, ankilozan spondilitin en belirgin özelliğinin sabahları bel ve kalçada ortaya çıkan ağrı olduğunu ifade etti. Gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli bel ağrılarının da belirtiler arasında olduğunu vurguladı. Genellikle 20-30 yaşlarında ortaya çıkan bu hastalık, diz ekleminde ağrı ve şişlik, topuk ağrısı ve gözde iltihaplanma gibi belirtilerle de kendini gösterebiliyor. Peki bu belirtilerle karşılaşan kişiler ne yapmalı?

Hastalığın Teşhis ve Tedavisi

Tanı konulmadığında şekil bozukluğu, erken emeklilik ve iş gücü kaybına neden olabilen ankilozan spondilit, ilgili eklemlerin MR veya röntgen ile görüntülenmesi sonucu teşhis ediliyor. Prof. Dr. Kısacık, “Ailesel geçişi oldukça yüksek olan bu hastalık, erken tanı sonrası çok başarılı şekilde tedavi edilmektedir.” diyerek tedavi sürecinin önemini vurguladı.

Doğru Bilgi Edinmek ve Tedavi Yöntemleri

Tedavide ilaç kullanımı yanında egzersiz ve kilo kontrolü gibi yaşam önerileri de büyük önem taşıyor. Prof. Dr. Kısacık, hastaların doğru bilgi edinebilmeleri için Romatoloji Uzmanları ve ilgili hasta derneklerine başvurmalarını tavsiye etti. Bu sayede hastalar, ankilozan spondilit ile mücadele konusunda bilinçlenerek daha sağlıklı bir yaşam sürebilirler. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER