?>

Uzmanlardan ailelere madde bağımlılığı uyarısı

Uzman Psikolojik Danışman Muhammed Soner, madde bağımlılığı konusunda ailelere uyarılarda bulundu.

Sağlık - 3 yıl önce

Ailelerde uyuşturucu madde, uyarıcı madde veya alkol bağımlısı kişiler varsa kendilerini çıkmazda hissedebildiklerini belirten Uzman Psikolojik Danışman Muhammed Soner, bazen huzursuzluk, korku, bazen yüksek kaygı, bazen çaresizlik ve çoğu zaman yorgunluk gibi negatif birçok duyguyu sık sık yaşadıklarını söyledi. Bağımlılığın bir hastalık olduğunu ifade eden Soner, “Bağımlı kişilerin iradesi zayıf olduğunu düşünüp, onları çoğu zaman yargılarız. Oysa onlar iradesiz değil, bağımlı bir beyne sahip hastalardır. Hastaların ihtiyaç duyduğu şey ise suçlanmak, aşağılanmak, dövülmek vb. şeyler değil, sadece hastalığını fark ederek tedavi olmaktır. Bağımlılık bir hastalıktır ve tedavisi gerekir. Bu da profesyonel bir destekle mümkündür. Ailenin ya da bağımlı kişinin kendi çabaları ile sağlıklı ve istenilen bir sonuca erişmesi zor olabilir. Bu nedenle hastaneler, Yeşilay ve BAY-DER gibi bağımlılık alanında önde gelen kuruluşlardan destek alınması gerekir” dedi.

“Madde ve alkol etkisindeyken konuşmayın”

“Bağımlı kişiler madde veya alkol etkisindeyken onlarla konuşmaya çalışmanız, sağlıklı bir iletişim kurmayacağınızdan öfkenizi veya merhametinizi kusmak dışında hiçbir işe yaramayacaktır” diyen Soner, “Hatta birçok zaman bağımlı kişi için daha riskli davranışları sergilemek için gerekçe olabilir. En sağlıklı iletişim kurabileceğiniz zaman dilimlerinde konuşmayı tercih edin ve iletişimi bozan konuşma tarzlarından uzak durmanız gerektiğini unutmayın. Kullandığınız iletişim dili çok önemlidir. Bizimle çalışan bağımlı yakınları bu konunun ne kadar üzerinde durduğumuzu bilirler” diye konuştu.

“Bağımlı kişiler de ödüllendirilmeli”

Bağımlı kişilerin aile içinde çok zorlayıcı süreçler yaşattığını aktaran Soner, “Ancak bağımlı insanlar sadece bağımlı değildir, aynı zamanda da insandır. O halde elbette bağımlılığını ödüllendirmeyin. Ancak insani olarak yaptığı güzel şeyleri de görmezden gelmeyin, aksine ödüllendirin. Ne demişler ‘Marifet iltifata tabidir’ şeklinde konuştu.Bağımlı kişiye yaklaşımda yaşanan iletişim problemleri için birçok şey söylemenin mümkün olduğunu ancak eleştiride yargılayıcı ve aşağılayıcı bir dil kullanmanın sık karşılaşılan bir durum olduğunu kaydeden Soner, “Bağımlı kişilere elbette eleştiri yöneltilebilir ancak bunda sağlıklı bir ‘ben dili’ kullanılmalıdır. Çevreye yakınınızın bağımlı olduğunu fark ettirmemek için kendinizi yıpratmayın. Bu iki noktada çok önemlidir. Birincisi siz çevreden bu durumu saklamaya çalıştıkça bağımlılık aileyi daha çok yıpratan ve tüketen bir hastalık olarak büyüyebilir. İkinci olarak ise madde bulmak için maddi kaynaklar bulunamaması durumunda yakınınız ailenin adına borç alma ve başka insanları istismar etmeye daha kolay yönelebilir” ifadelerinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Birecik Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü - Bina İşleri Yaptırılacaktır.

2023-07-25 03:00 - Resmi İlanlar

T.C. Akçakale 1. Asliye Ceza Mahkemesi

2023-07-27 03:00 - Resmi İlanlar

Ttk-9 Kaldırılmalı Mı?

2023-07-28 14:43 - Eğitim

yüzyılların geleneği:patlıcan ekşisi

2023-07-28 12:15 - Teknoloji

Suudi Prensesi Gaziantep’te

2023-07-26 15:56 - Politika

Japonya’dan Beyazgül’e Anlamlı Ziyaret

2023-07-25 14:29 - Politika

kuru domates ihracatı

2023-07-27 13:43 - Ekonomi

Kuran-ı Kerim’e Saygı Mitingi

2023-07-31 13:18 - Politika

Acıları Hâla İlk Günki Gibi

2023-07-31 13:10 - Yaşam

Şirinler köyü gerçek oldu

2023-07-24 15:52 - Kültür & Sanat

İlgili Haberler

Siverek’te Sağlıkta Hizmet Atağı: Belediye ve Hastane El Ele Veriyor

08:37 - Sağlık

Siverek’te Ramazan Mesaisi: Zabıta Ekiplerinden Tatlı Üreticilerine Sıkı Markaj!

10:36 - Sağlık

Siverek’ten Diyarbakır’a Uzanan Vefa Köprüsü: Vali Yardımcısı Aziz Gölbaşı’ndan Anlamlı Ziyaret!

12:49 - Sağlık

Siverek’te Sağlık ve Sosyal Hizmet Zirvesi

08:30 - Sağlık

Şanlıurfa'da 12 Yıllık Hasret Mucizeyle Son Buldu

09:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

Başkan Bucak’tan Siverek’ten Şanlıurfa’nın Yarınlarına Vefa ve Hizmet Mesajı

12:26 - Gündem

Şanlıurfa’da Kadının Gücü Geleceğe Taşınıyor: Büyükşehir’den Vizyoner 8 Mart Zirvesi

09:52 - Gündem

Vefa Sofrasında Buluşma: Şehit Aileleri ve Korucular İftarda Bir Araya Geldi

09:22 - Gündem

Başıbüyük Yardım Kuruluşu Bölgede, Siverek ve Hilvan’da Gönüllere Dokunuyor

08:49 - Gündem

Şanlıurfa'da Firari Suç Makinesi JASAT’ın Pençesinde!

15:29 - Asayiş