?>

SİVEREK’E ÖZGÜ MAVİ ÇARŞAF TARİH OLDU

Gündem - 8 yıl önce

SİVEREKLİ KADINLAR ARTIK MAVİ ÇARŞAFI KULLANMIYOR.

Cumhuriyetin ilanından sonra şapka devrimiyle birlikte Siverek’te kadınlar tarafından kullanılmaya başlanılan mavi çarşafı artık Siverekli kadınlar kullanmıyor. Modern yaşam tarzını kılık kıyafete yansımasıyla Siverekli kadınlarına özgü mavi çarşaf artık tarih oldu.

Kadın ve genç kızların evden dışarı çıkarken giyip örtündüğü mavi “ Siverek çarşafı “ ilçe dışında bir yerde kullanılmıyordu. Mavi çarşaflar Gaziantep’te dokumacılar tarafından sadece Siverekli genç kızlar ve kadınlar için pamuktan dokunup kök boyayla maviye boyatılıyordu. Kullanıcısı kalmadığı için artık mavi çarşaf üretilmiyor.

İlçede sadece birkaç yaşlı kadın mavi çarşafı kullanıyor. Birkaç yıla kalmaz artık Siverek’e özgü mavi Çarşaf tarihin bir parçası haline gelecek.

Modern yaşam ve giyim tarzlarındaki değişikliklere rağmen ilçede yaşayan yaklaşık 40 yıldır mavi çarşaf kullanan Kaderiye Balık isimli yaşlı kadın yaptığı açıklamada şunları kaydetti” ben bu topraklarda büyüdüm benim zannımda bu çarşaftan herkeste vardı ama şimdi görüyorum ki kimsede kalmadı. Genç kızlığımdan beri mavi çarşafla dışarı çıkacağım zaman çarşaflı çıkmaya özen gösteriyorum. Çevremde gördüğüm kadarıyla mavi çarşafı son kullananlardanım. Benim isteğim ölünceye kadar bu çarşafta dışarı çıkmak. Ölünce de bu çarşafı çocuklarıma bırakacağım onlarda gelecek nesillere Siverekli kadınlar özgü bu çarşafı bilerek büyüsünler “ ifadelerini kullandı.(HABER:AYNURA ÇUBUK&FOTOĞRAF:ŞERİFE KURT)

Haftanın Öne Çıkanları

Hüda-Par Genel Başkanı Mehmet Yavuz Siverekli Gazetecilerle Kahvalatıda Buluştu

2018-07-17 19:45 - Politika

SİVEREK’E ÖZGÜ MAVİ ÇARŞAF TARİH OLDU

2018-07-17 20:54 - Gündem

Siverek Gazeteleri Mobil uyumla hizmetinizde

2018-07-12 13:35 - Gündem

www.siverekgazetleri.com hayırlı olsun

2018-07-12 13:39 - Gündem

12.07.2018 Tarihli Birinci Sayfa

2018-07-12 03:00 - Gündem

13.07.2018 Tarihli Birinci Sayfa

2018-07-13 03:00 - Gündem

Semt Pazarı Esnafı ’15 Temmuz’ Şehitlerini Andı

2018-07-16 19:48 - Gündem

İlgili Haberler

Vali Hasan Şıldak’tan Siverek’te Emniyet ve Jandarma Birimlerine Habersiz Ziyaret

09:10 - Gündem

Siverek’te Ekipler Sahada ; Okul Çevrelerinde Huzur ve Güven Denetimi

08:26 - Gündem

Siverek Özel Halk Otobüsçüleri Başkanı Bozdağ'dan Kritik Çağrı

08:16 - Gündem

Siverek Kaymakamı Salih Sak’tan Ticaret Odası Seçimleri Öncesi Sağduyu Çağrısı

08:06 - Gündem

Yarım Asırlık Hayal  4 İlçeyi Birbirine Bağlayan Yol Yenileniyor

10:41 - Gündem

Günün Manşetleri

5 Okula 5 Sentetik Çim Saha: Öğrenciler İçin Spor Alanları Yenileniyor

11:54 - Eğitim

Vali Hasan Şıldak’tan Siverek’te Emniyet ve Jandarma Birimlerine Habersiz Ziyaret

09:10 - Gündem

Siverek’te Ekipler Sahada ; Okul Çevrelerinde Huzur ve Güven Denetimi

08:26 - Gündem

Siverek Kaymakamı Salih Sak’tan Ticaret Odası Seçimleri Öncesi Sağduyu Çağrısı

08:06 - Gündem

Şanlıurfa’da 2026-2027 Eğitim Yılı Başladı: İlk Ders Zili Akpıyar İlkokulu’nda Çaldı

17:18 - Eğitim