?>

DÜŞÜNME ZAMANI

Bildiğimiz gibi eğitim, nesilleri yetiştirerek topluma uyumu sağlamak istendik davranışları nesillere kazandırmak, bir anlamda da toplumda denge ve ahenk meydana getirme faaliyetidir.

Gündem - 3 yıl önce

DÜŞÜNME ZAMANI

Bildiğimiz gibi eğitim, nesilleri yetiştirerek topluma uyumu sağlamak istendik davranışları nesillere kazandırmak, bir anlamda da toplumda denge ve ahenk meydana getirme faaliyetidir. Aynı zamanda ülke ekonomisinin kalkınması ve refah seviyesinin artmasıdır. Eğitim ailede başlar ve okulda, çevresel faktörlerle hayat boyu sürer. Her ülke kendi toplumunun sahip olduğu genel değer yargılarına, yapısına, ekonomik kültürel yapısını zamana ve diğer koşullara göre bir eğitim sistemini ve anlayışını benimser. Ülkemizde de bunlara bağlı bulunarak bazı eğitim politikaları denenmektedir. Eğitim sistemini daha işlevsel hale getirebilmek, eğitim kalitesini yükseltmek için son yıllarda çerçeve daha da genişletilmiştir. Sekiz yıllık zorunlu eğitim, kız çocuklarının okula devamını destekleyen projeler, öğrencilere ders kitaplarının ücretsiz dağıtılması, burs alan öğrenci sayısının arttırılması gibi maddi desteklerin yanı sıra, kademeli olarak değiştirilen öğretim programları, eğitimde bilgi teknolojilerinin kullanımının etkin hale getirilmesi ve yaygınlaştırılması bu çerçeve dahilinde düşünülebilir. Fakat ülkemizi eğitimde başarılı ülkelerle kıyaslarsak Türkiye çok geri planda kalmaktadır. Bunun sebepleri üzerine düşünmek ve iyileştirme çalışmalarına hız vermek gerekmektedir. Öncelikli olarak ne yapmalıyız sorusuna cevap vermeliyiz ve nereden başlamalıyız?

 Öğretmen yetiştirme programlarımızı gözden geçirİp yeniden düzenlemeliyiz.Öğretmen adayları mülakattan geçirilmeli, iletişim becerileri, el-göz koordinasyonu, sosyalist üretkenliği, yaratıcılığını vs. mutlaka değerlendirilmeliyiz.

Öğretmenlere sunulan imkânların kısıtlı oluşunun eğitim üzerine etkisini değerlendirirken, fazla imkanı olup üretmeyen öğretmenleri sıkı gözlemlenmeliyiz.

 Geleneksel okul yaşamımızdaki eksiklikleri gözler önüne sererken çözüm odaklı olmayı unutmamalıyız.

Temel becerileri günlük yaşam da kullanmaya yönelik süreçlerde daha etkin olup çocuklara fırsat verilerek yetkin olmalarını sağlamalıyız.

Eğitime ayrılan ödenekler bakımından en geri ülkelerden biri olmamızın nedenlerini detaylı araştırmalı bu doğrultuda çözümler üretmeliyiz.

Okullardaki derslik sayısı azlığı ve derslik başına düşen öğrenci sayısının hala fazla olmasının nedenlerini araştırıp, okullarımızı yeniden planlayıp yapılandırmalıyız.

Birçok okulda teknolojik öğretim araç gereçlerinin yetersizliğini değerlendirmeli, yeterli olan okullarda kontrollü aktif faydalı kullanılıp kullanılmadığını takip etmeliyiz.

Ülke içindeki eğitim öğretim kurumlarının dengesiz ve yetersiz dağılımını düşünecek olursak anayasamızda yer alan ve her bireyin eğitim öğretim hakkının olduğunu unutmamalıyız.  Ülkemizdeki sosyal ve ekonomik dengesizliklerin çözülmesi noktasına eğilirken “eğitimde eşitliğin” her çocuğun hakkı olduğunu unutmamalıyız Bu örnekleri çoğaltmak gayet mümkün şimdi hep birlikte düşünme zamanı…

Daha iyi bir gelecek için ben ne yapabilirim?

Düşündünüz mü?

Arzu Kılıç Dağbakan

Haftanın Öne Çıkanları

Diş Aralarının Temizliği İçin En Etkili Yöntem Diş İpi

2023-06-07 15:55 - Sağlık

Doğum Yapmak İlerleyen Yaşlarda Kabızlık Sebebi Olabilir

2023-06-08 16:48 - Sağlık

Rahim Ağzı Kanserine Karşı 9’lu Aşı Önlemi

2023-06-07 15:38 - Sağlık

Seyir Halindeki Araç Çıkan Yangın Sonucu Kullanılmaz Hale Geldi

2023-06-09 15:47 - Asayiş

Mardin’de 22 bin 265 adet tarihi eserle yakalanan şüpheli tutuklandı

2023-06-08 11:50 - Asayiş

Siverek Hacılarını Uğurladı

2023-06-06 19:42 - Gündem

Moda ve Alışveriş Festivalinin Adresi Şanlıurfa Oldu

2023-06-09 19:31 - Yaşam

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinden Miniklere Jest

2023-06-07 14:42 - Eğitim

Büyükşehir’den Buğday Hasadı

2023-06-06 20:19 - Ekonomi

Büyükşehirden Devasa Park Çalışması

2023-06-03 15:20 - Yaşam

İlgili Haberler

Başkan Gülpınar “Yol Medeniyetin Temelidir” Diyerek Yol Yatırımlarını Yerinde İnceledi

14:02 - Gündem

Şanlıurfa'nın Gelişen İlçesi Farklı Mahallelerinde Yol Çalışmaları Eş Zamanlı Sürüyor

11:30 - Gündem

Siverek’te Yol Seferberliği Sürüyor: İki Önemli Cadde Modern Ulaşıma Kavuşuyor

11:21 - Gündem

Siverek Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği’nden Vefa ve Dayanışma Çağrısı

11:05 - Gündem

Siverek Kaymakamı Salih Sak “Esnafımızın Taleplerini Yakından Takip Edeceğiz”

09:11 - Gündem

Günün Manşetleri

Başkan Gülpınar “Yol Medeniyetin Temelidir” Diyerek Yol Yatırımlarını Yerinde İnceledi

14:02 - Gündem

Şanlıurfa'nın Gelişen İlçesi Farklı Mahallelerinde Yol Çalışmaları Eş Zamanlı Sürüyor

11:30 - Gündem

Siverek Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği’nden Vefa ve Dayanışma Çağrısı

11:05 - Gündem

KPSS Ön Lisans Sınavı Bu Yıl İlk Kez Siverek’te Yapılacak: Binlerce Aday İçin Büyük Kolaylık

08:51 - Eğitim

Siverek’te Abdulkadir Odabaşı Caddesi Yenileniyor: Sıcak Asfalt Çalışmaları Hız Kazandı

13:50 - Gündem