?>

Dünyanın En Büyük Çatı GES'ine Sahip Dalaman Havalimanı: Enerjide Sürdürülebilirliğin Öncüsü

YDA Dalaman Havalimanı'nın Güneş Enerjisiyle Dönüşümü: Nasıl Başarıldı?

Ekonomi - 2 yıl önce

YDA Dalaman Havalimanı, terminal çatısına kurulu güneş panelleriyle dünyanın en büyük çatı güneş enerjisi santraline (GES) sahip olmanın gururunu yaşıyor. Havalimanı, elektrik ihtiyacının yarısından fazlasını bu santralden karşılayarak, yıllık 4 bin 500 ton karbon emisyonunun önüne geçiyor ve 200 bin ağacın korunmasına katkıda bulunuyor.

Nasıl Başladı?

YDA Dalaman Havalimanı Üst Yöneticisi (CEO) Yiğit Laçin, Türkiye'nin doğa güzellikleri açısından en dikkat çekici ve yeşil bölgelerinden birinde, yaklaşık 1100 kilometreyi aşan bir sahil şeridine hizmet verdiklerini belirtti. Laçin, mimari ve çevreci konseptleri başarıyla uyguladıklarını ifade etti.

"Böylesine yeşil bir bölgede hizmet veriyoruz. 'Neden hem Türkiye'nin hem dünyanın sürdürülebilirlik açısından en yeşil havalimanlarından bir tanesi olmayalım' düşüncesiyle bu projeye başladık. Havalimanının enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla 45 bin metrekare çatı üzerine 8 bin 250 kilovat kurulu gücünde güneş paneli yerleştirildi. Yaklaşık 5,4 milyon avroluk yatırım yapıldı."

Çevreci Uygulamalar ve Yenilikler

Havalimanında güneş panellerinin kullanımına ek olarak, atık yönetimi, dijitalleşme ile kağıt kullanımının azaltılması ve aydınlatmada LED lambaların kullanılması gibi çevreci uygulamalar da hayata geçirildi. Tüm operasyonlarda elektrikli araç kullanımına geçildiğine dikkat çeken Laçin, atıkların ayrıştırılarak lisanslı şirketlere toplatıldığını ve tüm yazışmaların dijital ortamda yapıldığını belirtti.

Gelecek Planları

Laçin, mevcut kapasiteye ek olarak ikinci faz kapasite artışı için çalışmalara başladıklarını açıkladı. Onay sürecinin tamamlanmasının ardından, Faz 2'de yüzde 100 enerji ihtiyacını karşılayacak şekilde güneş enerjisi santral projesini genişletmeye başlayacaklarını belirtti. Ayrıca, Dünya Havalimanları Konseyi'nin oluşturduğu havalimanları karbon akreditasyon programına başvurduklarını ve düzey 3 için çalışmalarını tamamladıklarını ekledi.

Seyahat Sektöründe Geri Dönüş

Laçin, Kovid-19 salgını, küresel ekonomideki durgunluk ve Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan sonra tüm dünyada seyahatlerin kısıtlandığını ifade etti. 2022'nin dünyadaki tüm havalimanlarında olduğu gibi YDA Dalaman Havalimanı için de bir "geri dönüş" yılı olduğunu dile getirdi. Avrupa'daki en hızlı geri dönen havalimanlarından biri olduklarını ve 2023'e kıyasla yüzde 10, 2019 yılına kıyasla da yüzde 14 civarında yolcu sayısında artış olduğunu belirtti.

"Biz Dalaman Havalimanı olarak başta mülki idare amirimizin liderliğinde ve bir anlamda ev sahibimiz Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve diğer tüm paydaşlarımızla birlikte misafirlerimize mümkün olan en konforlu hizmeti, sürdürülebilir çözümlerle vermeye devam edeceğiz."

YDA Dalaman Havalimanı, yeşil ve sürdürülebilir unsurlarıyla ziyaretçilerini çevreci bir alanda ağırlarken, enerji verimliliği ve çevreye duyarlılık konularında öncü olmaya devam ediyor.AA

Haftanın Öne Çıkanları

Şanlıurfa'da Silahlı Saldırı Sonucu Bir Kişi Hayatını Kaybetti

2024-07-08 01:46 - Asayiş

Şanlıurfa'da Kardeşler Silahlı Kavgada Yaralandı

2024-07-08 08:07 - Asayiş

Saklı Cennet "TAKORAN VADİSİ"

2024-07-08 08:13 - Kültür & Sanat

Siverek’te Fırat Vadisi'nin Büyüleyici Güzelliği

2024-07-08 08:41 - Gündem

Küresel Piyasalar Haftaya Temkinli Başladı

2024-07-08 09:30 - Ekonomi

Küresel Piyasalar Haftaya Temkinli Başladı

2024-07-08 09:00 - Ekonomi

Otomotiv İhracatı Haziranda 2,6 Milyar Dolar Oldu

2024-07-08 09:45 - Ekonomi

Maliyeden Ticari Araçların Kayıt Dışı Akaryakıt Alımına Yakın Takip

2024-07-08 10:00 - Ekonomi

SWM Motor, Türkiye'de Üretim İçin Başvurusunu Tamamladı

2024-07-08 10:15 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: UEFA'nın Merih'e Verdiği Ceza Siyasi Bir Karardır

2024-07-08 10:30 - Spor

İlgili Haberler

Siverek’te Emekçinin Yüzü Gülüyor: Başkan Bucak’tan Memur ve İşçiye Dev Mali Paket!

17:23 - Ekonomi

Şanlıurfa Büyükşehir Seralarında Kış Bereketi: Üretilen Sebzeler Sofralara Umut Oluyor

10:15 - Ekonomi

Şanlıurfalı Kadınlar Üretiyor, Ekonomi Güçleniyor

10:03 - Ekonomi

Şanlıurfa’da Çiftçiye %85 Hibeli Fıstık Fidanı Desteği Başladı

14:38 - Ekonomi

Siverek’te 112 Çiftçiye Mercimek Tohumu Desteği

10:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Siverek’te Berat Kandili Coşkusu: Hem Gönüllere Hem Sofralara Manevi Dokunuş!

11:15 - Gündem

Şanlıurfa’da  Onlarca Yıl Hapis Cezası Olan Firariler Yakalandı!

09:08 - Asayiş

Siverek’te Rahmet Gecesi: Cuma Polat Camisi Berat Nuruyla İdrak Edildi

08:47 - Yaşam

Ringlerin Şanlıurfa Aslanı: Emrah Yaşar Kocaeli’de Altın Kemerin Sahibi Oldu!

08:29 - Spor

Siverek’te Eğitim İçin Ortak Akıl: 2026 İkinci Dönem Öğretmen Buluşmaları Gerçekleşti!

08:11 - Eğitim