USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

"Dünyada görmek istediğin değişimin bir parçası olmak

14-06-2023

 "Dünyada görmek istediğin değişimin bir parçası ol" diyor Hinduizm inancına mensup dindar bir hindu olan Mahatma Gandhi
Tabuları yıkarak başarı elde edinmek isteniyorsa değişim mutlaka şarttır. Bu zorunluluk sosyal hayatta toplumsal sorumlulukla yaşamayı ve evrensel değerlere sahip bireyler olarak elde etmek için en önemli sebeptir. Çünkü en kötü düzen değiştirilmeyen düzendir. Bunu da insanın kendisini geliştirmek için düzenini değiştirmesi ile mümkündür. En büyük vatanseverlik ve hayırseverlik insanların kendilerini ıslah etmeleridir. Makam ve mevkilerin geçici olduğunu Unutmamak gerekir. Yerini vaktinde terk etmeyi bilmek ise gerçek bir olgunluktur
Gandhi şiddet içermeden direnmeyi savunan felsefenin öncüsüdür. Bu felsefenin amacı sadece kendisinin zarar görebileceği eylemleri kullanarak haksızlıkla savaşmayı ögütlüyor. Bu direniş yöntemleri arasında; yürüyüşler, işbirliği yapmama, kurallara uymama, boykot, grev gibi sivil ittiatsizlik metotları vardır.
Hindistan'ın kurucusu ve aynı zamanda ülkeyi ingilizlerden kurtaran liderdir Gandhi. Batı demokrasisi için "Seçmenler haberleri sahtekar medyadan takip ettikleri sürece", "Milletvekilleri fahişe gibi davrandıkça" ( İngiliz parlamentosuna dair meşhur sözü) ve zengin ve fakir arasında ki uçurum kapanmadıkça demokrasinin imkansız olduğunu söylemiştir.
Bugün için ihtiyaç duyulan Gandhi'nin duasını hep birlikte görelim:
Allah'ım! Güçlülerin yüzüne Gerçeği söylemek için bana yardım et.
Eğer bana para verirsen merhameti ve mutluluğumu alma.
Alçak gönüllülüğümü elimden alma.
Güç verirsen muhakeme yeteneğimi benden alma.
Görünen diğer yüzümü tanımama yardım et. Başarısız olursam, umutsuzluğa düşmeme izin verme.
İntikam arzusunu benden al.
Eğer paradan yoksun bırakırsan, bana Umut'u bırak.
Eğer beni sağlık bağışından yoksun bırakırsan, inancın lütfundan beni mahrum bırakma.
Eğer bilmeden insanlara zarar verirsem buna izin verme ve özür dileme gücünü ver bana.
Affetme ve merhamet gücünü ver bana. Allah'ım! Eğer ben seni unutursam sen beni unutma.
Ne diyorsunuz? Son zamanlarda ne kadar da özlem ve ihtiyaç duyuluyor bu değerli sözlere.

Hayata renk ve değer katan hususlardan biri de; mütevazi, nezaketli, alçakgönüllü ve terbiyeli davranışlardır. Unutmamak gerekir ki, insani davranışlar kanunlardan çok daha önemlidir.
Ünlü şair Robert Burns bir tarihte Edinburgh'lu bir gençle yolda giderken bir köylü ile tanışıp konuştuğu için genç tarafından suçlanınca büyük şair ona şu cevabı verir:
Hey gafil! Benim konuştuğum ne palto, ne şapka, ne de ayaktaki kunduralardı. Ben bunların içindeki insanla konuştum. Bu insan ise, değer bakımından senden de benden de hatta bizim gibi on tanemizden de daha ağır basar! demişti.
Bugünlerde toplum olarak tevazu sahibi insanlara ne kadar da çok ihtiyaç duyuyoruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?