USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Diyarbakır'da Toz Taşınımının Tehlikeleri: Solunum ve Kalp Hastalıklarına Dikkat!

Toz partikülleri sağlığımızı nasıl etkiliyor? Diyarbakır'da yaşanan toz taşınımı vakaları, solunum ve kalp hastalıklarını tetikleyebilir mi?

Diyarbakır'da Toz Taşınımının Tehlikeleri: Solunum ve Kalp Hastalıklarına Dikkat!
26-04-2024 21:00
DİYARBAKIR

Tozun Solunum Yollarına Etkisi

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Sinan Bodur, bölgede zaman zaman yoğun toz taşınımına maruz kalındığını belirtiyor. Dr. Bodur, 10 mikron ve üzeri partiküllerin üst solunum yollarında tutunarak çeşitli üst solunum yolu semptomlarına neden olduğunu, 10 mikronun altındaki partiküllerin ise alt solunum yollarına inerek alveollere kadar ulaşıp kana karışarak daha ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını açıklıyor.

Kimler Daha Çok Risk Altında?

Toz partiküllerinin özellikle astım, KOAH ve dolaşım problemleri olan kalp hastalarını olumsuz etkilediğini vurgulayan Dr. Bodur, bu grupların yaşadığı solunum semptomlarının arttığını belirtiyor. Hastanelere yapılan başvuruların bu tarz hava olaylarında artış gösterdiğini ve özellikle astım hastalarının durumunun kötüleşebildiğini ifade ediyor.

Yetkililerden Uyarılar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü 15. Bölge Müdürlüğü, Diyarbakır ve çevresinde toz taşınımı konusunda uyarılarda bulunmuş. Yetkililer, Kuzey Afrika kaynaklı toz taşınımının başta sağlık problemleri olmak üzere görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi çeşitli olumsuzluklara yol açabileceğini belirtmişler.

İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
08.05.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ