?>

Vazgeçilmez Tatlardan Ciğer Rağbet Görüyor

Diyarbakır’da yaz aylarının sıcak geçmesi ciğerin tüketilmesine engel olmadı. Sıcak havalara aldırış etmeyen ciğer ustaları mesailerine devam ediyor

Yaşam - 3 yıl önce

33 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır, tarihi kadar mutfağıyla adından söz ettiriyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın çalışmaları sonucu toplamda 51 coğrafi tescilli ürününden biri olan ’Diyarbakır Ciğeri’, yaz aylarında özellikle de ocakbaşında yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmez lezzeti arasında.

Kentte uzun zamandır hizmet verdiğini belirten işletmeci Uğur Erdin, masada yenilen ciğer ile ocakbaşında yenilen ciğerin tadı arasında dağlar kadar fark olduğunu söyledi.

Ciğerin sıcağı sıcağına yenilmesi gerektiği vurgusunu yapan Erdin, “Diyarbakır’da hava sıcaklıkları 40 ile 45 derece arasında değişkenlik gösteriyor. Bunun yanında bir de tescilli ciğerimizi ocakbaşında yaptığımız için onun sıcaklığı da vuruyor. Diyarbakır’da ocakbaşında müşterilerin ciğer yemesi bizim usulümüze aittir. Yaz aylarında bile bu gelenek sürüyor. Bir yandan ortamın sıcaklığı müşteriyi etkilerken bir yandan da ocaktaki ateş etkiliyor. Müşteri ocakbaşında aldığı ciğer lezzetini masada almıyor. Ciğer masada tek seferde bırakıldı mı biraz soğur. Ama ocakbaşında sıcağı sıcağına şişlerden ciğer çıkarıldı mı daha lezzetli oluyor. Biraz insan terler ama ciğerin lezzetini alır” dedi.

Diyarbakır ciğerinin tescilli olduğunu ve Urfalıların ‘ciğer bizimdir’ dememesi gerektiğini söyleyen Erdin, “Tarihi On Gözlü Köprümüzde ciğer yarışması oldu. Yarışmanın kazananı Diyarbakır ciğeri oldu. Bu yüzden tescil de Diyarbakır’a aittir. Bundan dolayı Urfa, ‘ciğer bizimdir’ demesin. Diyarbakır ciğerinin özelliği iri ve dört şiş olmasıdır. Urfa ciğerinin ise tikelerinin küçük ve 7 şiş olmasıdır. Aynı zamanda Diyarbakır ciğerinin baharatı daha farklıdır. Yani kısacası Diyarbakır ciğeri tescillendiği için genelde memleketimiz tercih ediliyor” diye konuştu.

Finlandiya’dan Diyarbakır’a turistik gezi amaçlı gelen Nurettin Adan, ocakbaşında yenilen ciğerin daha güzel olduğunu ifade etti.

Diyarbakır ciğerinin çevresi tarafından çok kez tavsiye edildiğini belirten Adan, “14 yıldır Finlandiya’da yaşıyorum. Finlandiya’da restoran işletmecisiyim. Mardin’de ailemle görüştüğüm zamanlar sürekli Diyarbakır ciğerini yemem için ısrar ediyordular. Bugün de annemle birlikte Diyarbakır’da ciğer yemek yemek nasip oldu. Gerçekten bahsettikleri kadar varmış ciğer. Çok lezzetli bulduk. Diyarbakır’da hava sıcaklıkları da bayağı yüksekmiş. Ocakbaşında da oturup yemek yediğimiz için ekstra sıcak oluyor. Ama ocakbaşında ciğer yemek daha bir güzel oluyormuş. Güzel bir duygu” ifadelerine yer verdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Birecik Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü - Bina İşleri Yaptırılacaktır.

2023-07-25 03:00 - Resmi İlanlar

T.C. Akçakale 1. Asliye Ceza Mahkemesi

2023-07-27 03:00 - Resmi İlanlar

Ttk-9 Kaldırılmalı Mı?

2023-07-28 14:43 - Eğitim

yüzyılların geleneği:patlıcan ekşisi

2023-07-28 12:15 - Teknoloji

Suudi Prensesi Gaziantep’te

2023-07-26 15:56 - Politika

Şirinler köyü gerçek oldu

2023-07-24 15:52 - Kültür & Sanat

kuru domates ihracatı

2023-07-27 13:43 - Ekonomi

Japonya’dan Beyazgül’e Anlamlı Ziyaret

2023-07-25 14:29 - Politika

15 yıl daha uzatıldı

2023-07-22 17:48 - Ekonomi

Genişlettirilmiş Muhtarlar Toplantısı Yapıldı

2023-07-27 17:23 - Politika

İlgili Haberler

Şanlıurfa’da Doğanın Kâşifleri Yaz Kampı 390 Öğrencinin Katılımıyla Tamamlandı

09:01 - Yaşam

ADEM’ler Milyonlarca Kişiye Ulaştı: Kadınların Güçlenmesine Destek Sürüyor

10:20 - Yaşam

Siverek’te Her Gün 400 Aileye Sıcak Yemek 750 Kişinin Sofrasına Destek Ulaşıyor

08:49 - Yaşam

Her Gün 4 Bin 898 Vatandaşa Sıcak Yemek

15:08 - Yaşam

Hayata Dair Grubu'ndan Anlamlı Kış Hazırlığı

10:30 - Yaşam

Günün Manşetleri

Şanlıurfa’da Geleceğin İtfaiyecileri Zorlu Tatbikatlarla Eğitildi

08:37 - Gündem

Muhammed Bilal Okay’dan Dünya İkinciliği! Gümüş Madalyayla Gururlandırdı

08:29 - Spor

Dijital Eğitim Merkezi İçin Çalışmalar Hız Kesmeden Sürüyor

16:46 - Gündem

Yeni Parti Siverek İlçe Başkanlığına Adnan Tüysüz Atandı

14:46 - Politika

HÜDAPAR Siverek İlçe Başkanı Celal Öztürk’ten Gazetemize Ziyaret

14:24 - Gündem