?>

Üzümün Taneden Pekmeze Uzanan Yolculuğu

Doğal Pekmez Üretiminin Önemi Nedir? devamı haberimizde

Gündem - 2 yıl önce

Kilis’te yaş üzüm, zorlu işlemlerin ardından kış mevsiminin önemli besin kaynaklarından biri olan pekmeze dönüşüyor. Bölgedeki fabrikalarda ve evde çeşitli yöntemlerle üretilen doğal pekmezin kilosu, 200-250 TL arasında satışa sunuluyor. Bu süreç, hem yerel ekonomiyi destekliyor hem de sağlıklı bir besin kaynağı sağlıyor.

Bağcılıkta Kilis’in Yeri

Türkiye’de bağcılık yapılan önemli kentlerden biri olan Kilis’te, üzüm taneleri, suyu sıkıldıktan sonra dev kazanlarda kaynatılarak pekmeze dönüşüyor. Ancak bu yıl, üreticiler, tane üzümün istediği değeri bulamadığını belirtiyor. Bu nedenle, üzümlerden pekmez yapmaya yönelmiş durumdalar.

Pekmez Üretim Tesisleri

Musabeyli ilçesine bağlı birçok köyde pekmez üretim tesisleri kurulmuş durumda. Özellikle Uğurtepe köyünde kurulan pekmez üretim fabrikasında, modern teknolojilerle üzüm pekmezi üretiliyor. Bağlardan toplanan üzümler, fabrikaya getirildikten sonra yıkanıyor, çöpü ve dış kabuğu çıkarıldıktan sonra presle suyu çıkarılıyor. Bu aşamaların ardından üzüm dinlendirme tanklarında bekletiliyor ve kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.

Üreticilerin Görüşleri

Pekmez üreticisi Mehmet Gün, bağ bozumunun ardından toplanan üzümleri pekmez yaparak iç piyasaya gönderdiklerini ifade etti. “Çevre köylerdeki bağlardan toplanan üzümleri pekmeze dönüştürüyoruz. Üzümleri çiftçiden satın alıyoruz veya kiralama yöntemine gidiyoruz. Tesisimizde yaklaşık günde 20 ton yaş üzüm işliyoruz. Çiftçilerimiz, üzümden yapılan pekmezlerini alıyorlar; satmak isteyen üreticilerin pekmezini de satın alıyoruz. Günlük 2-3 ton pekmez üretecek kapasitemiz var. Yaş üzümden sezonda yaklaşık 70 ton pekmez üretimi yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Pekmezin Ekonomik Değeri

2024 yılı pekmez döneminde pekmezin kilosunun 200-250 TL civarında alıcı bulduğu belirtiliyor. Bu fiyat, hem üreticiler hem de tüketiciler için önemli bir ekonomik değer taşıyor. Pekmez, sadece kış aylarının vazgeçilmezi değil, aynı zamanda bölge ekonomisine de önemli katkılar sağlıyor.

Üzüm, pekmez üretimi süreciyle hem sağlıklı bir gıda kaynağı oluşturmakta hem de yerel ekonomiyi canlandırmakta. Kilis’teki bu üretim süreci, bölgenin tarımsal potansiyelini ortaya koyarken, aynı zamanda geleneksel beslenme kültürünü de yaşatıyor. İHA

Haftanın Öne Çıkanları

Sanko Park, Pilotluk Hayalini Gerçekleştiriyor!

2024-10-08 17:30 - Teknoloji

Diyarbakır’da Yapay Zeka Destekli Fabrika Yeşil Enerjiyle Geleceğe Yatırım Yapıyor

2024-10-08 16:00 - Teknoloji

Siverekliler İstanbul Boğazı'nda Coşkuyla Buluştu

2024-10-14 08:41 - Kültür & Sanat

Şenateş, Siverek AK Parti İlçe Başkanlığı İçin Adaylığını Açıkladı

2024-10-14 11:08 - Politika

Kuzey Çevre Yolu Projesi İle Şehrin Ulaşım Sorunlarına Tarihi Çözüm

2024-10-11 17:30 - Gündem

İbrahim Tatlıses’ten Türkiye'de İlk Yapay Zeka Destekli Yayın Hamlesi

2024-10-13 08:00 - Gündem

Gaziantep Şehir Hastanesi 1 Yılda 2,5 Milyon Hastaya Hizmet Verdi

2024-10-08 10:00 - Sağlık

Siverek’te Öğrenciler İçin Sanatla Dayanışma: Sultan Bucak’tan Resim Sergisi

2024-10-09 10:56 - Kültür & Sanat

TEKNOFEST Akdeniz'de En Çevreci Projeler Ödüllendirildi

2024-10-08 19:30 - Kültür & Sanat

Şanlıurfa Siverek İlçesi Pamuk Tarımında Makinalı Hasat Dönemi: Eğitimler Yaygınlaşıyor

2024-10-10 09:43 - Eğitim

İlgili Haberler

Başkan Gülpınar Muhtarlarla Buluştu

13:39 - Gündem

Siverek’te Bayram Neşesi: Minik Kalpler Sanatla Şifa Buldu

12:19 - Gündem

Halfeti’de Dev Operasyon: Belediyedeki İhale Dosyaları Mercek Altında!

13:35 - Gündem

Şanlıurfa Büyükşehir Meclisi’nde Yeni Dönem

09:00 - Gündem

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak’tan Siverek’te Anlamlı Ziyaretler

08:39 - Gündem

Günün Manşetleri

Şanlıurfa Kültür Yolu Festivali Görkemli Bir Açılışla Başladı

13:12 - Kültür & Sanat

Siverek Semalarında Geleneksel Uçurtma Şenliği Coşkuyla Gerçekleşti

13:04 - Kültür & Sanat

Prof. Dr. Abdurrahim Dusak’tan Kritik Nairobi Zirvesi

12:56 - Politika

Başkan Nihat Çiftçi’den Stratejik Koordinasyon Toplantısı

10:28 - Yaşam

Milletvekili Cevheri’den Ziraat Odası Başkanı Bucak’a Ziyaret

10:14 - Politika