Tarihi Gramafonlara Hayat Veren Usta Mobilyacı

Tarihi Yeni Han'ında Zeynel Toparlı, Mobilyacılık Mesleğini Tarihi Gramafon Tamirine Dönüştürüyor

Teknoloji - 4 ay önce

Gramafonlara Yeniden Hayat Veriyor

Gaziantep'te yaşayan 55 yaşındaki Zeynel Toparlı, Tarihi Yeni Han'da babasından aldığı mobilyacılık mesleğini ilginç bir yöne çevirdi. Toparlı, 25 yıldır bozuk olan tarihi gramafonları tamir ederek onlara yeniden ses veriyor ve ahşap tasarımlar ekleyerek ilk günkü güzelliklerine kavuşturuyor. Bu özel tamir işlemi sayesinde gramafonlar, koleksiyoncular ve nostalji sevenler için vazgeçilmez birer parça haline geldi.

Mobilyacılıktan Gramafon Tamirine

Zeynel Toparlı, baba mesleği olan mobilyacılık işini bırakmadan tarihi gramafonlara odaklandı. Bu ilginç işte, tarihi gramafonlar, pikaplar ve radyoları restore ederek ilk günkü hallerine dönüştürüyor. Toparlı, bu işi yaparken plakları da tamir edip satışını gerçekleştiriyor ve antika plaklar ile gramafonlarının yeniden popüler hale geldiğini belirtiyor.

"Burada plak tamir ediyoruz ve satıyoruz"

Zeynel Toparlı, mobilyacılık işini gramafon tamirine dönüştürdüğünü söylerken, "Baba mesleği olan mobilyacılık işini devam ettirirken gramafon işine yöneldim ve bizim yaptığımız televizyon filmlerinden ve nostaljiden oluşan bir şark odası işi. Burada plak tamir ediyoruz ve satıyoruz. Günümüzde de bildiğiniz üzere antika plaklar ve gramafonlar moda olduğu için satışlarımızda çok iyi duruma geldi" açıklamasını yaptı.

Gramafonlar Değerleniyor

Zeynel Toparlı, tamir ettiği gramafonları sadece eski hallerine getirmekle kalmıyor, aynı zamanda yeni dizaynlar ekleyerek günümüze taşıyor. Bu nedenle tamir edilen gramafonların fiyatları 100 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Toparlı, "Eski gramafonlar artık bulunmuyor. Biz ise eski gramafonlara mobilyalar ile yeni dizayn uygulayarak günümüze taşıyoruz. Amerika'da bu işleme retro, Fransa'da ise rozita diyorlar. Tamir ettiğimiz gramafon ve plakçalarlara vatandaşlar çok fazla ilgi duyuyor. Sattığımız gramafonları alan 2 hafta sonra bir tane daha almaya geliyor. Geçmişte yeni eve çıkan insanlara biblo yerine gramafon götürülürdü. Tamir ettiğimiz plakçalar ve gramafonların fiyatı 6 bin TL'den başlıyor 100 bin TL'ye kadar çıkıyor" dedi.

Teknolojiye Ayak Uyduruyorlar

Zeynel Toparlı, teknolojiye de ayak uydurarak geçmişi ve geleceği bir araya getirdiklerini belirtti. Artık çöpe atılan gramafonların yeniden değerlendirildiğini ve insanların bu eski cihazlara ilgi gösterdiğini ifade eden Toparlı, gramafonların ev dekorasyonunda da popüler olduğunu vurguladı. Ayrıca, gramafonların nostaljik bir duygu yaratması ve müziği daha farklı bir şekilde sunması nedeniyle hala tercih edildiğini söyledi.

"Günümüzde cep telefonlarında müzikler var ama gramafonlardan ve plakçalarlardan dinlemek daha farklı bir duygu. Git gide biz de teknolojiye ayak uydurmaya başladık. Şuan mesela bluetoothlu olan cihazlarda geliyor. Onları da tamir ediyoruz. Biz burada hem geçmişi hem geleceği yaşatıyoruz. Sanatımızı da severek yapıyoruz" diye konuştu.

Bu ilginç ve nostaljik iş, Gaziantep'te tarihi gramafonları yeniden hayata döndürerek geçmişin izlerini günümüze taşıyor ve Zeynel Toparlı'nın mobilyacılık mesleğini eşsiz bir şekilde yeniden tanımlıyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Kadınlara Yönelik Giyim Kursuna Büyük İlgi

2024-01-02 14:04 - Eğitim

Domain Nedir ve Nasıl Alınır

2024-01-03 19:08 - Teknoloji

İsmail Eren Ayık'ın Göz Sağlığı Yolculuğu

2024-01-04 11:39 - Teknoloji

Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Açıldı

2024-01-06 08:30 - Teknoloji

Şanlıurfa İtfaiye Filosunu Güçleniyor

2024-01-02 18:25 - Teknoloji

Şelale Park Hizmete Açıldı

2024-01-05 10:49 - Teknoloji

Unutulmaz Bir Gece

2024-01-03 10:21 - Teknoloji

"Rumi Dreams Büyük İlgiyle Karşılandı

2024-01-04 14:48 - Teknoloji

4 ocakta meteor nereye düşecek

2024-01-03 19:27 - Teknoloji

Sağlık Ocağı, Cami ve Kur'an Kursu Geliyor

2023-12-30 13:40 - Teknoloji

İlgili Haberler

Yapay Zeka, Şanlıurfa’da BİGEP’i Öğrencilere Anlatıyor

14:00 - Teknoloji

Gaziantep'te Öncü Bir İş Birliği: GİBTÜ ile İl Müftülüğü Arasında Protokol İmzalandı

08:15 - Teknoloji

Diyarbakır'da Teknoloji ve İletişim Rüzgarı

17:00 - Teknoloji

Kamu ve Özel Sektör İçin Elektronik Saklama Çağı

13:17 - Teknoloji

Hafızlık Bölge Finali Yarışması Büyük İlgiyle GİBTÜ'de Gerçekleşti

14:12 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da Küçük Çocuk İçin Ambulans Helikopter Harekete Geçti

15:30 - Yaşam

Siirt'te Acil Durumda Ambulans Kazası: Maddi Hasar Var

14:30 - Yaşam

Mardin Artuklu'da Ev Yangını: İki Çocuk Dumandan Etkilendi

13:16 - Yaşam

Siverek Olimpik Yüzme Havuzuna Kapsamlı Bakım ve Onarım

13:15 - Yaşam

Kaynar Süt Kazası: Küçük Çocuk İçin Ambulans Helikopter Havalandı

12:43 - Yaşam