?>

Siverek’te Ekmek Oyunu: Vatandaş Çaresiz, Fırıncılar Keyfine Göre Fiyat Belirliyor

Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi Fırıncıları Hafta sonları ekmeği çiftli üretip 40 TL’ye satması vicdanları sızlatıyor. Çiftli Ekmek Standart fiyat ve gramaj 350 Gramdan 20 Tl satışı belirlenmiş olup Vatandaş neden her pazar günü farklı fiyatlarla karşılaşıyor? Denetim yetersiz Vatandaş Uyarıyor Detaylar Haberimizde

Yaşam - 1 yıl önce

Siverek’te Ekmeğin Fiyatı Tartışma Konusu Oldu

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, sofraların olmazsa olmazı ekmek artık lüks tüketim ürünü haline geldi. Özellikle hafta sonları, fırıncıların “çiftli ekmek” adı altında ürettikleri ürünleri 40 TL gibi yüksek bir fiyatla satmaları tepkilere neden oluyor. Vatandaşlar, ekmekteki bu keyfi fiyatlandırmanın artık dayanılmaz bir hal aldığını belirtirken, yetkililerden çözüm bekliyor. Bu uygulamanın en çok pazar günleri yapılması ise dikkat çekiyor. Fırıncıların bu şekilde maliyeti düşürüp geliri artırmaya çalıştığı iddiaları, kamuoyunda tartışmalara neden oldu.

Mehmet Ali Baturalp: “Bu Uygulama Soygun Değil De Nedir?”

Siverek’te eğitimci ve idareci olarak tanınan Mehmet Ali Baturalp, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla konuya tepki gösterdi.

"Bu gün bu ekmeği 40 TL’ye aldım. Geçen haftalarda söylemiştim, pazar günü çiftlinin çiflisiyle ekmeği iki katına satacaklar diye. Maalesef haklı çıktım,"

diyerek serzenişte bulundu. Baturalp, fırıncıların vatandaşın zor durumda oluşunu fırsata çevirmeye çalıştığını iddia etti. Ayrıca somun ekmekte bile “çiftli” gibi uydurma sınıflandırmalar yapılmasını eleştirerek, bu keyfiliğin bir an önce sonlandırılması gerektiğini söyledi.

Standartsızlık Vatandaşın Belini Büküyor

Hafta sonları uygulanan bu fiyat politikası özellikle dar gelirli aileleri derinden etkiliyor. Her pazar günü fırınlardan “çiftli ekmek” çıkması ve normal ekmeğin yerine bu pahalı ürünün sunulması vatandaşları çaresiz bırakıyor. Ekmek almak zorunda kalan aileler, bütçelerini bu alışveriş nedeniyle zorlamak zorunda kalıyor. Bu durumun sebebi olarak da denetimsizlik ve rayiç fiyat belirlenmemesi gösteriliyor. Vatandaşlar, tek tip ekmek, tek fiyat uygulamasının hayata geçirilmesini talep ediyor.

Fırıncılar Odası ve Belediye Sessiz Kalmamalı

Vatandaşların çağrısı artık net: Fırıncılar Odası ve Siverek Belediyesi bu duruma acilen müdahale etmeli. Mehmet Ali Baturalp, açıklamasında fırıncıların denetlenmesini, çiftli ekmek satışının yasaklanmasını ve bu kuralsız satış yapan fırınlara cezai işlem uygulanmasını talep etti.

“Siverek ekmeğinde neden çiftlinin çiflisi diye uyduruk, standartsız bir ürün üretiliyor?”

sorusunu soran Baturalp, bu uygulamanın hem tüketici hakkına hem de vicdana aykırı olduğunu vurguladı.

Zabıta ve Denetim Mekanizmaları Ne Yapıyor?

İlçede yaşanan bu durum karşısında zabıta ekiplerinin de harekete geçmemesi eleştiriliyor. Vatandaşlar, çiftli ekmek satan fırınları şikayet ettiklerinde Siverek Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ve Fırıncılar Odası  hızlı bir şekilde işlem yapılmasını ve gerekirse bu işletmelerin kapatılmasını istiyor. Bu uygulamanın yalnızca bireysel çıkarları gözeten fırıncılar tarafından sürdürüldüğü, halkın ise mağdur edildiği görülüyor. Denetim eksikliği, durumu daha da içinden çıkılmaz bir hale getiriyor.

Çözüm Ne Olmalı? Halk Ne Bekliyor?

Vatandaşlar artık net bir çözüm istiyor: Sabit gramajda, sabit fiyatta ve denetimli ekmek üretimi. Herkesin ulaşabileceği bir fiyat politikası olmadan bu sorun çözülemeyecek gibi görünüyor. Belediyenin, Fırıncılar Odası'nın ve ilgili kurumların iş birliğiyle oluşturulacak rayiç fiyat listesi ve denetim uygulamaları bu sorunun önüne geçebilir. Aksi takdirde, her hafta sonu aynı krizi yaşayan halk daha da büyük mağduriyet yaşayacak gibi duruyor. Haber Feyzi DONAN

Haftanın Öne Çıkanları

GİBTÜ'den Suriye’de Akademik ve Diplomatik Atağı

2025-07-24 12:00 - Politika

GİBTÜ, Üniversite Tercih Günleri’nde Adaylarla Buluşacak

2025-07-21 12:00 - Politika

Siverek, Sezai Karakoç’un “Sürgün” Şiiriyle Kültür ve Tarihi Mekanlarda Tanıtıldı

2025-07-22 08:46 - Kültür & Sanat

Siverek’te Açık havada müzik, halay ve yöresel ezgiler

2025-07-26 10:13 - Kültür & Sanat

Siverek’te Kız Çocuklarına Yüzme Boneli Destek

2025-07-25 10:07 - Spor

Serebral Palsi Hastalarına Umut Veren Yaklaşımlar

2025-07-21 12:30 - Sağlık

Siverek'te Sanata Gönül Veren Yeteneklere Kurslar Açıldı

2025-07-23 08:30 - Kültür & Sanat

Siverek’te Yaz Okulu Öğrencileri Renkli Bir Günle Buluştu

2025-07-23 09:00 - Eğitim

Hükümetten Engelli Vatandaşlara Destek Adımı Siverekli Engellileri Memnun etti

2025-07-23 08:00 - Yaşam

Milletvekili Dusak’tan Siverek için Peş Peşe Müjdeler

2025-07-24 08:52 - Gündem

İlgili Haberler

Şanlıurfa’da Doğanın Kâşifleri Yaz Kampı 390 Öğrencinin Katılımıyla Tamamlandı

09:01 - Yaşam

ADEM’ler Milyonlarca Kişiye Ulaştı: Kadınların Güçlenmesine Destek Sürüyor

10:20 - Yaşam

Siverek’te Her Gün 400 Aileye Sıcak Yemek 750 Kişinin Sofrasına Destek Ulaşıyor

08:49 - Yaşam

Her Gün 4 Bin 898 Vatandaşa Sıcak Yemek

15:08 - Yaşam

Hayata Dair Grubu'ndan Anlamlı Kış Hazırlığı

10:30 - Yaşam

Günün Manşetleri

Bisiklet Yolu Ağı Büyüyor: Yeni Durak Ali Baba Mahallesi

15:02 - Gündem

Siverek’te Zabıta Personeline Zabıta Haftası Ziyareti

09:28 - Gündem

Şanlıurfa’nın Tarihi ve Kültürel Zenginlikleri Bakü’de Sergileniyor

09:05 - Kültür & Sanat

Siverek MHP Heyetinden Adalet Komisyonu Başkanı Has’a Ziyaret

08:22 - Politika

Zabıta Denetiminde 875 Kilo Sade Yağa El Konuldu

07:58 - Sağlık