?>

Siverek Çarşısı'nda Bayram Sevinci Buruk: Esnaf 'Bereket' Yerine 'Durgunluk' Yaşıyor

Bayram alışverişinin kalbi olması gereken tarihi çarşılarda neden derin bir sessizlik hakim? Vatandaşın azalan alım gücü ve kredi musluklarının kısılması, Siverek esnafını nasıl bir hayatta kalma mücadelesine sürükledi ve şehrin ekonomik direği olan küçük esnaf için umut ışığı var mı?

Gündem - 2 ay önce

Bayram Heyecanı Yerini Endişeye Bıraktı

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, normalde iğne atsan yere düşmeyecek Siverek çarşıları, bu yıl derin bir sessizliğe bürünmüş durumda. Geçmiş bayramlarda yaşanan coşku, hareketlilik ve bereketin yerini, bu yıl esnafın yüzündeki endişe ve dükkanlardaki durgunluk almış görünüyor. Siverek Gıda Maddeleri ve Esnaf Odası Başkanı Berat Dalaman, esnafın umutla beklediği bayram canlılığının yaşanmadığını belirterek, birçok esnafın siftah yapamadan günü tamamladığı zorlu bir süreçten geçildiğini ifade etti.

Alım Gücündeki Düşüş ve Kredi Çıkmazı

Çarşıdaki bu durgunluğun temelinde, vatandaşın giderek azalan alım gücü ve piyasalardaki genel ekonomik yavaşlama yatıyor. Artan hayat pahalılığı karşısında önceliğini temel ihtiyaçlara ayıran vatandaşlar, bayram alışverişini ya minimum düzeyde tutuyor ya da tamamen erteliyor. Diğer yandan, mal almak için sermayeye ihtiyaç duyan esnafın krediye ulaşımda yaşadığı zorluklar, ticaretin çarklarını durma noktasına getirmiş durumda. Sermaye sıkıntısı çeken esnaf, dükkanına yeni ürün koyamazken, vatandaş ise var olanı alacak gücü bulamıyor.

Kâr Değil, Ayakta Kalma Mücadelesi

Siverek esnafı için artık hedef kâr etmekten çıkıp, dükkanın kirasını, faturalarını ve vergilerini ödeyerek ayakta kalabilmeye dönüştü. Oda Başkanı Berat Dalaman'ın da belirttiği gibi, sabırlı ve mücadeleci bir yapıya sahip olan esnaf, her şeye rağmen her sabah umutla kepenk açsa da gün sonu hüsranla karşılaşıyor. Bayram öncesi yapacağı satışlarla biriken borçlarını kapatmayı ve rahat bir nefes almayı uman birçok esnaf, beklediği hareketliliği bulamamanın moral bozukluğunu derinden yaşıyor.

Siverek Gıda Maddeleri ve Esnaf Odası Başkanı Berat Dalaman, esnafın içinde bulunduğu durumu ve önemini şu çarpıcı sözlerle özetledi: "Esnaf bu şehrin can damarıdır, temel direğidir. Eğer bu direkler zayıflarsa, şehrin tüm ticari ve sosyal yapısı sarsılır. Bugün esnafımıza sağlanacak destekler bir lütuf değil, şehrin geleceğini kurtarmak için bir zorunluluktur."

"Destekler Artırılmalı, Ticaret Canlanmalı"

Yaşanan bu darboğaz karşısında esnafın tek beklentisi, kendilerine uzanacak bir yardım eli. Oda Başkanı Dalaman, küçük esnafa yönelik desteklerin acilen artırılması gerektiğini vurguluyor. Özellikle finansmana erişimin kolaylaştırılması, düşük faizli kredi imkanlarının yeniden sunulması ve piyasaları canlandıracak adımların atılması, esnafın en büyük talebi. Aksi takdirde, şehrin ekonomisini ve sosyal hayatını ayakta tutan bu küçük işletmelerin bir bir kepenk kapatmasından endişe ediliyor.

Buruk Bayramda Tek Umut: Bereket Duası

Tüm olumsuzluklara rağmen Siverek esnafı, mübarek Kurban Bayramı'nın bir umut getirmesi için dua ediyor. Oda Başkanı Berat Dalaman, bu zorlu süreçte esnafın yanında olmaya ve onların sesi olmaya devam edeceklerini belirterek, "Temennimiz, yaklaşan mübarek bayramın hem esnafımıza hem de tüm hemşehrilerimize bereket, huzur ve umut getirmesidir" dedi. Çarşıdaki sessizliğe rağmen, esnafın kalbindeki umut ve mücadele azmi, Siverek'in ticari ruhunu ayakta tutan en büyük güç olmaya devam ediyor. Haber Feyzi DONAN

Haftanın Öne Çıkanları

"Fenerbahçeli Tıp İnsanları Vakfı Hediyesi Siverek'teki Okulu Kırmızı-Beyaza Bürüdü

2026-05-22 14:57 - Spor

Siverek Emniyet Müdürü Gaziye Protez Ayak Sözüyle Gönülleri Fethetti

2026-05-21 15:39 - Gündem

Siverek'te Tarihin Nabzının Attığı Atölyelere Vefa Ziyareti: "Mirasınız Emin Ellerde"

2026-05-23 14:44 - Ekonomi

Türkiye Yüzyılı'nın Şifresi Şanlıurfa'da: Gençlik, Bilim ve TEKNOFEST

2026-05-19 14:26 - Kültür & Sanat

Siverek Çarşısı'nda Bayram Sevinci Buruk: Esnaf 'Bereket' Yerine 'Durgunluk' Yaşıyor

2026-05-25 16:45 - Gündem

UEFA Başkanı Ceferin'den Galatasaray'a Tarihi Övgü: "Avrupa'nın Elitleri Arasındalar"

2026-05-21 08:16 - Spor

Şanlıurfa  Semalarında Bayram Güvenliği: Drone'lu Denetimde Ceza Yerine Uyarı

2026-05-25 10:10 - Asayiş

İstanbul'dan Siverek'e Uzanan İyilik Köprüsünde Samet'in Hayali Gerçek Oldu

2026-05-22 14:45 - Yaşam

Siverekli Gençlerden Tarımda Devrim Gibi Proje: Balık Atıkları Bitkilere Hayat Verecek

2026-05-19 10:26 - Teknoloji

Siverek'in Kırsalında Bahar Coşkusu: Akyurt Okulu Renk Cümbüşüne Sahne Oldu

2026-05-19 10:47 - Kültür & Sanat

İlgili Haberler

Şanlıurfa’da Üç İlçeyi Birleştirecek Dev Ulaşım Hamlesi Hızla İlerliyor

14:22 - Gündem

Memur-Sen İl Başkanı Coşkun’dan Yeditepe Üniversitesi’ne Sert Tepki

13:50 - Gündem

Şanlıurfa'nın O İlçesine Dijital Geleceğe Yatırım: Gençler Bilgisayar Kurslarına Akın Ediyor

12:03 - Gündem

Şanlıurfa'nın Kırsal Mahallelere Toz Sorunu Tarihe Karıştı

11:55 - Gündem

Siverek Asri Mezarlığı’nda Erişim Sorunu Tepki Çekiyor: Engelliler İçin Düzenleme Talebi

11:51 - Gündem

Günün Manşetleri

Şanlıurfa’da Üç İlçeyi Birleştirecek Dev Ulaşım Hamlesi Hızla İlerliyor

14:22 - Gündem

Karate Kurslarına Geleceğin Şampiyonları Yetişiyor

13:59 - Spor

Memur-Sen İl Başkanı Coşkun’dan Yeditepe Üniversitesi’ne Sert Tepki

13:50 - Gündem

31 Yıldan Fazla Hapis Cezası Bulunan Uyuşturucu Hükümlüsü Yakalandı

13:15 - Asayiş

Şanlıurfa'nın O İlçesine Dijital Geleceğe Yatırım: Gençler Bilgisayar Kurslarına Akın Ediyor

12:03 - Gündem