?>

Sıcaktan Bunalan Mandalar Gölette Serinliyor

45 dereceye varan sıcaklıklar hayvanları nasıl etkiliyor? Mandaların gölette serinlemesi, sıcak yaz günlerinde nasıl bir rahatlama sağlıyor?

Gündem - 1 yıl önce

Gölet, Mandaların Serinleme Noktası

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, hem insanlar hem de hayvanlar üzerinde büyük bir etki yaratıyor. Kentte hissedilen sıcaklık 45 dereceyi bulunca, özellikle hayvanlar serinlemek için çareler arıyor. Tavşantepe Mahallesi’nde hayvancılıkla uğraşan Hüseyin Tek, beslediği mandaları öğle saatlerinde gölete götürerek serinlemelerini sağlıyor. Bu serinleme seansı, hayvanların yaz sıcağında rahatlaması için kritik bir öneme sahip.

Günlük sıcaklıkların en yüksek olduğu öğle saatlerinde mandalar, gölette serinleyip dinlendikten sonra tekrar otlatılmak üzere çıkarılıyor. Hüseyin Tek’in mandaları, saat 15.00’ten sonra tekrar otlatma alanlarına götürülerek günlük düzenlerini sürdürüyorlar.

Babadan Kalma Hayvancılık Geleneği

Hüseyin Tek, ailesinin 100 yıldır hayvancılıkla uğraştığını ve bu geleneği sürdürdüğünü belirtiyor. Kendisinin de 7 yıldır aktif olarak hayvancılık yaptığını ifade eden Tek, 23 mandasıyla geçimini sağlıyor. Mandaların yaz sıcağında serinlemek için gölete girdiğini belirten Tek, mandaların suya girme isteğinin özellikle sıcak yaz aylarında arttığını dile getiriyor.

"23 adet mandamız var. Yaz sıcağından dolayı hayvanlar serinlemek için suya giriyorlar. 45 dereceyi buluyor, belki daha fazladır."

Gölette Serinleme Ritüeli

Mandalar, ilkbaharın sona erip yaz sıcaklarının artmaya başladığı dönemden itibaren gölete girerek serinlemeye başlıyorlar. Hüseyin Tek, bu serinleme seanslarının hayvanlar için bir ihtiyaç haline geldiğini söylüyor. Mandalar, suya girip dinlendikten sonra tekrar otlatılmak için saat 15.30’dan sonra hareketleniyorlar. Hayvanların bu serinleme seansı, günün en sıcak saatlerinde onların rahatlamasını sağlıyor.

Bu doğal serinleme yöntemi, hem hayvanların sağlığını korumak için önemli bir adım hem de besici Hüseyin Tek’in günlük rutininde önemli bir yer tutuyor.

Mandaların Doğal İhtiyacı

Hüseyin Tek, mandaların suya girme ihtiyacının tamamen içgüdüsel olduğunu ve yazın bu serinleme seanslarını mandaların kendi istekleriyle gerçekleştirdiğini belirtiyor. Hayvanlar, suya girip dinlendikten sonra tekrar beslenmek için hazır hale geliyorlar. Bu süreç, hem hayvanların sağlıklı kalmasını sağlıyor hem de sıcak havalarda stresten korunmalarına yardımcı oluyor.

"Şu anda gölette dinlenmedeler. Saat 15.30’dan sonra yavaş yavaş acıkmaya başlıyorlar."

Yaz Aylarında Sıcaklıklarla Mücadele

Bağlar ilçesi, yaz aylarında aşırı sıcaklıklarla mücadele etmek zorunda kalan birçok hayvanın yaşadığı bir bölge. Mandalar gibi büyük hayvanlar, bu tür sıcak havalarda serinlemek için doğal su kaynaklarına yöneliyor. Hüseyin Tek’in mandalarının düzenli olarak gölette serinlemesi, hayvanların sağlığını korumanın en etkili yollarından biri olarak öne çıkıyor.

Sonuç: Doğanın İçinde Serinleme

Diyarbakır’ın sıcak yaz günlerinde mandaların gölete girerek serinlemesi, hem onların sağlığı açısından önemli hem de hayvancılıkla uğraşan besicilerin işlerini kolaylaştıran bir rutin haline gelmiş durumda. Hüseyin Tek ve ailesi, babadan kalma bu mesleği sürdürüyor ve mandalarının sağlığını gözeterek sıcaklarla mücadele ediyor. İHA

Haftanın Öne Çıkanları

HEMME’NİN ÖLDÜĞÜ GÜNLERDEN BİRİ: Venedik’ten Adana’ya Uzanan Başarı

2024-09-05 13:43 - Kültür & Sanat

Siverek Kent Konseyi Heyetinden Vali Yardımcısına Önemli Ziyaret

2024-09-05 09:59 - Kültür & Sanat

Siverek'te 2 Milyon Yıllık Doğa Harikası Keşfedildi

2024-09-03 08:27 - Kültür & Sanat

Kayıp Olan 18 Yaşındaki Mete Basmacı İçin Arama Çalışmaları Sürüyor

2024-09-03 10:00 - Gündem

Siverek Mimarlar Odası, Bazalt Sütunların Korunması İçin Harekete Geçti

2024-09-04 08:44 - Kültür & Sanat

Sac Ekmeği: Geleneksel Tat, Modern Zamanların Vazgeçilmezi

2024-09-03 09:14 - Yaşam

Siverek'te Silah Kaçakçılığı Operasyonunda Bir Zanlı Tutuklandı

2024-09-02 12:30 - Asayiş

Gürültü Yaptığı İçin Öldürülen Çocuğun Son Görüntüleri Ortaya Çıktı

2024-09-01 09:00 - Gündem

Siverek’te Ermeni Mezar Taşı Bulundu

2024-08-30 12:16 - Kültür & Sanat

Liseliler 5 Ekim'de Siverek'te Buluşuyor

2024-09-04 15:01 - Kültür & Sanat

İlgili Haberler

Siverek Kaymakamı Sak ve Protokol Üyeleri Başsavcı’yı Ziyaret Etti

09:33 - Gündem

Siverek Engelliler Derneği'nden Engelsiz Eğitim Çağrısı

12:18 - Gündem

Siverek'te Üçüncü Millet Lokantası Açılışa Gün Sayıyor

11:39 - Gündem

Siverek Kaymakamı Salih Sak’tan yeni eğitim-öğretim yılı mesajı

10:18 - Gündem

Siverek’te Kış Hazırlıkları Başladı: Biber Çekme Sezonu Açıldı

10:13 - Gündem

Günün Manşetleri

Hilvan Hükümet Konağında Korkutan Yangın

09:33 - Asayiş

Siverek Oda Başkanı İnan: "Yeni vergi yasası küçük esnafı yok edecek"

09:15 - Ekonomi

Başkan Bucak’tan Siverek Belediyespor’a moral ziyareti

08:25 - Spor

Amedspor Taraftarları, Efsane Yönetmen Yılmaz Güney'i Anarak Tarihe Saygı Duruşu

11:28 - Yaşam

Siverek Belediyesi Kurslarıyla 43 Öğrenci Üniversiteli Oldu

10:31 - Eğitim