?>

namıdiğer: Lebeni çorbası

Şanlıurfa’nın vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alan coğrafi işarete sahip lebeni çorbası, yaz sıcaklarının vazgeçilmez lezzeti oluyor.

Yaşam - 3 yıl önce

Türkiye’nin damak tadıyla ünlü şehri Şanlıurfa’da coğrafi işaret tescilli lezzetler, yerli ve yabancı yabancı ziyaretçilerin vazgeçilmez yemekleri oluyor. Kentte özellikle yaz sıcaklarında restoran, lokanta ve evlerde yapılarak tüketilen tescilli lezzet lebeni çorbası, serinletici ve ferahlatıcı özelliğiyle herkes tarafından tercih edilen bir yiyecek oluyor. Yöreye özgü tarifiyle yapılan Urfa Lebeni Çorbası, kolay sindirilebilir olmasının yanında, serinletici özelliğini de sahip bir çorbadır. İçerisine buz konularak soğuk bir şekilde servis edilen çorba, su, yoğurt, buğday dövmesi, nohut ve tuz kullanılarak yapılıyor.

“Yaz sıcaklarının en çok tüketilen yiyeceğidir”

Şanlıurfa Gastronomi Merkezinde çalışan Mutfak Şefi Zafer Kulak, Şanlıurfa’nın tescilli lezzeti olan lebeni çorbasının yaz aylarının en çok tüketilen yiyeceği olduğunu söyledi. Kulak, "Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen geleneksel çorba çeşidi diye adlandırdığımız lebenimiz, çok serinletici ve kolay sindirilebilir, rahatlatıcı bir özelliğe sahip yiyecek türüdür. İçerisinde, koyun yoğurdu dediğimiz yağlı yoğurttan, dövme ve nohuttan oluşan çok rahat ve güzel bir yiyecektir. Çok leziz ve lezzetli bir yiyecek türüdür. Dışarıdan gelen misafirlerimiz, bunu hiç tatmayan insanlar, bunu tattığı zaman kendilerine çok değişik geliyor. Çoğu misafirlerimiz de bunun tarifini bizden istiyorlar. Biz de tariflerini kendisine veriyoruz, onlar da evlerinde yapıyorlar. Hem pratiktir hem de sağlıklı ve organiktir. Çok tüketilen bir besindir çünkü yaz aylarında özellikle bizim Şanlıurfa’mızda her evde bulunan ve her öğünde yenilebilen çorba çeşitlerindendir” dedi.Lebeni çorbasını tüketen vatandaşlardan Yeşim Aral, "Öncelikle çok lezzetli zaten özellikle yaz aylarında çok tercih edilen bir soğuk başlangıçtır, çok harika olmuştu, herkese tavsiye ederim" şeklinde konuştu.Lebeni çorbasını tüketen vatandaşlardan Adnan Yeşil ise “İçerisindeki dövme buğdaylar ve nohutlarla beraber hem tokluk hissi verir hem de ferahlatıcı bir tat bırakır serinletir. Sıcak mevsimlerde, özelikle sıcak saatlerde yerken tokluk hissi verir ve ferahlatır" diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Ceylanpınar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü- Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcılıkları

2023-07-21 03:00 - Resmi İlanlar

Siverek İl Olmasını Beklerken

2023-07-21 13:48 - Gündem

Kimine Göre Pirpirim Otu Kimine Göre De Semiz Otu

2023-07-21 13:00 - Yaşam

Düğünde Beklenmedik Şaka

2023-07-19 13:56 - Yaşam

Şirinler köyü gerçek oldu

2023-07-24 15:52 - Kültür & Sanat

15 yıl daha uzatıldı

2023-07-22 17:48 - Ekonomi

Eczacı Hasan İzol’dan Halka Çağırı

2023-07-24 13:06 - Gündem

Arıza Yapan Araç Trafiği Alt Üst Etti

2023-07-20 12:47 - Asayiş

Siverek Halk Otobüsçüler Kooperatifi: Akaryakıt alacak paramız yok

2023-07-18 14:33 - Yaşam

Deprem Konutları Zamanla Yarışıyor

2023-07-19 12:25 - Gündem

İlgili Haberler

Bir Çocuğun Masum Serzenişi Silahları Susturdu: 15 Yıllık Alışkanlığa Veda

08:48 - Yaşam

Uyuşturucu Kıskacından Hayata Dönüş: Liman Ayık Yaşam’da Yeni Bir Başlangıç

17:34 - Yaşam

Peygamberler Şehrinden Küresel Vicdan Çağrısı

11:33 - Yaşam

Siverek’te Kalpleri Isıtan Vefa: "Size Uzatacağımız Tek Şey Çikolatadır"

08:34 - Yaşam

Başkan Nihat Çiftçi’den Stratejik Koordinasyon Toplantısı

10:28 - Yaşam

Günün Manşetleri

Siverekli Öğrenciler Karacadağ’ın Zirvesinde Akademik Yarışta Buluştu

08:29 - Eğitim

Yaşamın İlk Nefesine Tanıklık: Ebe Sümeyya Sincik’in Fedakarlıkla Dolu 16 Yılı

09:43 - Sağlık

Bir Çocuğun Masum Serzenişi Silahları Susturdu: 15 Yıllık Alışkanlığa Veda

08:48 - Yaşam

Siverek’te Gece Karanlığını Silah Sesleri Deldi: İş Yerine Kurşun Yağmuru

08:32 - Asayiş

Engelli Bireyler İçin Kamuda Kariyer Fırsatı: 2026-EKPSS Kura Başvuruları Başladı

08:04 - Gündem