?>

Kalay Ustasının 100 Dereceyi Aşan Sıcaklıkta Zorlu Mesaisi

Şanlıurfa'da Dededen Babaya, Babadan Oğula Geçen Kalaycılık Mesleği Nasıl Sürdürülüyor?

Gündem - 2 yıl önce

Mesleğin Zorlukları ve Sıcaklıkla Mücadele

Şanlıurfa’nın tarihi çarşılar bölgesinde 20 metrekarelik işyerinde çalışan Ahmet Kalaycı, 55 yıldır dededen babaya, babadan oğula geçen kalaycılık mesleğini sürdürüyor. Termometrelerin 45 dereceyi gösterdiği kentte, ateş ısısıyla birlikte işyerinde hissedilen sıcaklığın 100 dereceyi aştığını belirten Kalaycı, ekmeğini kazanmak için ateş üzerinde kalay yaparak, zor şartlar altında çocuklarıyla birlikte çalıştığını söyledi. Geçimini kalay yaparak kazanan usta, yıllardır sürdürdüğü meslekte yeni elemanların zor şartlardan dolayı yetişmediğini ifade etti.

Atadan Kalan Mesleği Sürdürüyor

Ahmet Kalaycı, “Dedemizin dedesinden bize kalan mesleği devam ettiriyoruz. Bizim soyadımızda kalaycıdır. Hem mesleğimiz hem de kendimiz kalaycıyız. Babamız çoluk çocuğunu bu meslekle büyüttü. Biz de çoluk çocuğumuzu bu meslekle büyüttük, yetiştirdik. Dışarda hava sıcaklığı 40-45 derece, içerde de 70-80 derece, 100-120 derece sıcaklık altında kap kalaylıyoruz, çalışıyoruz. Mesleğimiz zor, zor şartlar altında çalışıyoruz” dedi.

“Çırak Yetişmiyor”

Kalaycı, mesleğin zor şartlarından dolayı çırak yetişmediğini belirterek, “Çırak gelip burada bu mesleği yapmıyor. Bırakın çırağı kendi evlatlarımız bile yapmıyor. Zaten meslek de gittikçe kayboluyor. Artık kimse çocuğunu çıraklık için göndermiyor” şeklinde konuştu.

Müşterilerin Görüşleri

Müşteri İbrahim Halil Küçükköse ise, “Rahmetli nenemden kalan bakır çay tepsisini kalaylamak için getirdim. Parlak güzel görünsün diye kalaylamaya verdim. Çok güzel yaptılar” ifadelerini kullandı. Bir diğer müşteri Ömer Milli ise, “Bir kabımız vardı. Kalaylamak için getirdik. Rahmetli nenemizden bize kaldı. Biz de onu kalayladıktan sonra saklayacağız. 1930’lu yılardan kalan bir kaptır” diye konuştu.

- Ahmet Kalaycı "Dedemizin dedesinden bize kalan mesleği devam ettiriyoruz. Bizim soyadımızda kalaycıdır. Hem mesleğimiz hem de kendimiz kalaycıyız." 

- Ahmet Kalaycı "Çırak gelip burada bu mesleği yapmıyor. Bırakın çırağı kendi evlatlarımız bile yapmıyor. Zaten meslek de gittikçe kayboluyor." 

- İbrahim Halil Küçükköse "Rahmetli nenemden kalan bakır çay tepsisini kalaylamak için getirdim. Parlak güzel görünsün diye kalaylamaya verdim. Çok güzel yaptılar." 

 - Ömer Milli "Bir kabımız vardı. Kalaylamak için getirdik. Rahmetli nenemizden bize kaldı. Biz de onu kalayladıktan sonra saklayacağız."İHA

Haftanın Öne Çıkanları

Ünlü Avukat Rahmi Özkan Ameliyat Oldu

2024-07-16 13:42 - Yaşam

İspanya EURO 2024 Şampiyonu Oldu: Tarihi Zafer Berlin'de

2024-07-15 10:45 - Spor

Sedat Edip Bucak'ın Doğayla İç İçe Yaşamı

2024-07-15 09:16 - Yaşam

Merkez Av Komisyonu, 2024-2025 Dönemi İçin Avlanma Bölgelerini ve Türleri Belirledi

2024-07-16 09:15 - Gündem

Yeni Görevine Başlamadan Şehit Olan Astsubay Başçavuş İbrahim Daşçı'nın Hikayesi

2024-07-16 10:30 - Yaşam

Başıbüyük Yardım Kuruluşu Başkanı Sağır  Başkan Bucak’la Bir Araya Geldi

2024-07-15 08:23 - Yaşam

Siverek’te Karacadağ Kurutmalık Domates Yurt Dışı Pazarlarında

2024-07-16 09:43 - Ekonomi

Siverek’te Açık Hava Etkinlikleri Coşkusu Devam Ediyor

2024-07-17 07:50 - Kültür & Sanat

Siverek'te Geleneklerin Canlanışı: Dengbej Evi Açıldı

2024-07-14 15:58 - Kültür & Sanat

Abdulkadir Karasaç Hicri Yeni Yılı Dolayısıyla Bir Mesaj Yayınladı

2024-07-15 08:48 - Gündem

İlgili Haberler

Başkan Gülpınar Muhtarlarla Buluştu

13:39 - Gündem

Siverek’te Bayram Neşesi: Minik Kalpler Sanatla Şifa Buldu

12:19 - Gündem

Halfeti’de Dev Operasyon: Belediyedeki İhale Dosyaları Mercek Altında!

13:35 - Gündem

Şanlıurfa Büyükşehir Meclisi’nde Yeni Dönem

09:00 - Gündem

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak’tan Siverek’te Anlamlı Ziyaretler

08:39 - Gündem

Günün Manşetleri

Şanlıurfa Kültür Yolu Festivali Görkemli Bir Açılışla Başladı

13:12 - Kültür & Sanat

Siverek Semalarında Geleneksel Uçurtma Şenliği Coşkuyla Gerçekleşti

13:04 - Kültür & Sanat

Prof. Dr. Abdurrahim Dusak’tan Kritik Nairobi Zirvesi

12:56 - Politika

Başkan Nihat Çiftçi’den Stratejik Koordinasyon Toplantısı

10:28 - Yaşam

Milletvekili Cevheri’den Ziraat Odası Başkanı Bucak’a Ziyaret

10:14 - Politika