?>

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kene ve akrep vakalarI

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hividar Altan, "Sıcakların artmasıyla özellikle Siirt dahil Güneydoğu Anadolu Bölgesinde akrep sokması, kene teması, yılan sokması gibi vakalar sıklıkla artmaktadır" dedi.

Sağlık - 3 yıl önce

Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan insanların yaz aylarında tarlalarda sık çalışmasıyla yılan ısırması, akrep sokması, kene teması gibi şikayetlerle hastaneye başvurularının çok olduğunu belirten Uzm. Dr. Hividar Altan, özellikle Siirt’te vatandaşlar bağ, bahçe tarla işiyle uğraşmakta ve doğal olarak temas artmakta olduğunu söyledi.

Vatandaşların bağ, bahçe gibi bir yere gittiği zaman uzun kollu, paçası uzun kıyafetler giymesi gerekmekte olduğunu dile getiren Dr. Altan, "Giydiği kıyafetin paçasını çorabın altına sokması gerekiyor. Çünkü kene, aşağıdan yukarıya yürüyerek çıkan bir canlıdır. İş bitiminde eve dönüldüğünde yapılması gereken ilk iş kıyafetlerin çıkarılıp kendimizi baştan aşağı tırnağa kadar incelemek. Ve herhangi bir temasın olmadığını görmek. Çünkü kene klinik vermeden günlerce orada yapışıp kalabilmekte" dedi.

"Yılan ve akrep sokmalarında halkta genelde bilinen şey ısırılan yeri hızlıca sarılıp bantlanıp ya da yaraya diş macunu, yoğurt gibi bir maddeyi koyup var olan mikrobun çıkarılması amaçlanmakta ama aslında bu tıbben çok yanlış bir uygulama" diyen Altan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapmanız gereken ısırılan bölgeyi sıkmak değil. O bölgeyi soğuk sabunlu bir suyla yıkamak sonrasında en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak. Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde antivenom dediğimiz akrep ve yılan sokmalarının antikoru dediğimiz belli durumlarda serum bulunmakta ve hekimlerimiz tarafından uygunluk durumuna göre biz bu tedaviyi uygulamaktayız. Takibi ve tedavisi doktorlar tarafından yapılmaktadır.”

Yılan ısırmaları, akrep sokmaları ve kene temasında meydana gelen bulgular ve neler yapılması gerektiğine değinen Altan, öncelikle ısırmanın ve temasın olduğu yerde kızarma, kaşıntı, ağrı gibi yakınmaların olabileceğini dile getirdi.

Hastaların büyük bir kısmında bu yakınmaların olup, zamanla geçmekte ancak bazı zehirlerin fazla olduğu, çok zehirli akrep ve yılan sokmalarında bu kızarıklık şişme kola kadar ilerler ya da bacağı ısırmışsa daha yukarıya uzva kadar ilerleyebilmekte olduğuna dikkat çeken Altan, "Bu tür durumlarda muhakkak hekim desteği alınmalı. Bu tür durumlarda hekimler uygun tedavi ve takip planlamakta ve uygun adımı atmaktadır. Kişiye düşen şey ise oradaki ağrıyı ve kızarıklığı takip etmek. Ateş, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi bir yakınmanın olup olmadığını takip edilmeli. Özellikle kene temasında ilk iki hafta hastanın kendisini takip etmesi ve ateş, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi bir yakınmanın olması veya vücutta kızarıklık gibi bir durumda hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

T.C.Ceylanpınar Asliye Hukuk Mahkemesi (Aile Mahkemesi Sıfatıyla) İLAN

2023-07-14 03:00 - Resmi İlanlar

Bozova Belediye Başkanlığınca Kiralama İhalesi Yapılacak Taşınmazlar.

2023-07-17 03:00 - Resmi İlanlar

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’ndan

2023-07-13 03:00 - Resmi İlanlar

Siverek’te Turizmin Canlandırılması İçin Bungalov Evler Yapılıyor

2023-07-12 15:10 - Kültür & Sanat

58 Yıldır Şehirdeki Tüm Kapı Seslerinde Onun İmzası Var

2023-07-11 14:15 - Kültür & Sanat

Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’tan Sevindiren Haber

2023-07-11 15:39 - Politika

Futbolcu Kızlar Bölge Şampiyonu Oldu

2023-07-13 18:03 - Spor

kavurucu sıcakların serinleten içeceği ’meyan’ şerbeti

2023-07-17 13:02 - Ekonomi

Başkan Kuş’un 15 TEMMUZ Mesajı

2023-07-14 19:18 - Politika

milli sporcu Çelik, Türkiye Kick Boks Şampiyonası’nda şampiyon oldu

2023-07-14 18:09 - Spor

İlgili Haberler

Haliliye’de Halk Sağlığı Operasyonu: Skandal Görüntülerin Adresi İlaçlandı

11:48 - Sağlık

Gizemli Diz Ağrılarının Arkasındaki Gizli Tehlike: Lipödem Dosyası

10:49 - Sağlık

Şanlıurfa Sağlıkta Çağ Atlıyor: Dev Şehir Hastanesi Temmuz’da Kapılarını Açıyor!

11:22 - Sağlık

Siverek’te  Psikososyal Destek Ekipleri Öğrenciler İçin Sahaya İndi!

08:38 - Sağlık

Siverek'te Yaralı Öğrencilere Anlamlı Ziyaret: Psikososyal Destek Seferberliği!

10:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Siverek’te Sessiz Çoğunluğun Sesi: Gazeteci Şükrü Dolaş’tan Tarihi Engelli Hamlesi

14:41 - Gündem

Haliliye’de Halk Sağlığı Operasyonu: Skandal Görüntülerin Adresi İlaçlandı

11:48 - Sağlık

Medeniyetin Sıfır Noktasında Sanat Yolculuğu: Albayrak Grubu’nun "Hâne" Sergisi Şanlıurfa’da

08:46 - Gündem

Siverek’te Kalpleri Isıtan Vefa: "Size Uzatacağımız Tek Şey Çikolatadır"

08:34 - Yaşam

HÜDA PAR Halil Aydın İle Beşinci Kez "Devam" Dedi

08:10 - Politika