Adıyaman’da yıkılan otel davasında kritik süreç
6 Şubat depremlerinde Adıyaman’da yıkılan ve 72 kişinin hayatını kaybettiği Grand İsias Otel davası, Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam ediyor. Yıkılan otelle ilgili sorumluluğu bulunduğu öne sürülen Adıyaman Belediyesi’nde görevli 6 kişi hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 85/2 ve 22/3 maddeleri gereğince “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Peki, bu davada yargılanan isimler kimler ve üzerlerine atılan suçlamalar neler?
Sanıklar ve haklarında istenen cezalar
Dava kapsamında yargılananlar arasında 1993 yılında ilk yapı ruhsatında imzası bulunan İmar Müdürü Yusuf Gül, 2001 yılındaki ikinci yapı ruhsatında imzası bulunan İmar Müdürü Mehmet Salih Alkayış, Ruhsat Büro Şefi Bilal Balcı, dönemin Belediye Başkan Yardımcısı Osman Bulut, yapı kontrol biriminde görevli Abdurrahman Karaaslan ve Ruhsat Büro Teknisyeni Fazlı Karakuş bulunuyor. Bu isimler hangi gerekçelerle suçlanıyor ve kendilerini nasıl savunuyorlar?
Bilirkişi raporu bekleniyor
İkinci duruşmada İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nden talep edilen bilirkişi raporunun henüz mahkemeye ulaşmadığı açıklandı. Bu nedenle davada esaslı bir ilerleme sağlanamadı. "Geçen celseden bu yana beklenmekte olan bilirkişi raporu henüz dosyaya girmemiş olması sebebiyle, duruşma sadece usule ilişkin işlemler yapılarak ertelendi." Bilirkişi raporunun dava sürecine nasıl yön vereceği merak ediliyor.
Sanıkların savunmaları ve talepleri
Mahkemede sanıklara söz hakkı verildi ve tamamı suçsuz olduklarını savunarak beraatlerini talep etti. Ayrıca sanık avukatları müvekkillerinin duruşmalardan muaf tutulmalarını ve adli kontrol şartlarının kaldırılmasını istedi. Bu talepler mahkeme tarafından nasıl değerlendirildi ve hangi kararlar alındı?
Müştekilerden ağırlaştırılmış talepler
Müştekiler ve müşteki avukatları ise sanıkların olası kastla yargılanmasını ve tutuklu yargılanmalarını talep etti. Cumhuriyet Savcısı ise bilirkişi raporunun gelmemesi nedeniyle adli kontrol tedbirlerinin devam etmesi yönünde görüş bildirdi. Bu talepler, dava sürecinde nasıl bir yön belirleyecek?
Bir sonraki duruşma tarihi belirlendi
Mahkeme heyeti, bilirkişi raporunun beklenmesi ve diğer usule ilişkin işlemler sebebiyle davayı 6 Kasım 2025 tarihine erteledi. Duruşma sonrası açıklama yapan Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Av. Hasan Esendağlı, bilirkişi raporunun ulaşmasının ardından dosyanın sonuçlanma aşamasına geçileceğini belirtti. Peki, 6 Kasım’da yapılacak duruşmada davada hangi gelişmelerin yaşanması bekleniyor? İHA