?>

GELENEKSEL YÖNTEMLERLE YAPILAN BAĞ BOZUMUNA BAŞLANDI

Gündem - 6 yıl önce

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bağ bozumunda toplanan üzümler, geleneksel yöntemlerle cevizli sucuk, pestil ve pekmez yapılıyor.

Geçimini üzüm yetiştirerek yapan çok sayıda bağ sahibi, yıl boyunca yetiştirilen üzümleri pekmez, pestil ve cevizli sucuk haline getirmek için yoğun çaba harcıyor.

Bağ bozumunda toplanan üzümlerden elde edilen şirenin bir kısmını büyük kazanlarda kaynatıp pekmez elde eden kadınlar, diğer kısmını ise soğuk kış aylarında tüketmek amacıyla bulamaç haline getirip kesme, cevizli sucuk ve pestil elde ediyor.

Babasından kalma bağda her yıl hasat yaptıklarını belirten Mehmet Bardakçı, halk arasında “Şire üzümü” olarak bilinen üzümlerin pekmez yapımında kullanıldığını söyledi. Şire üzümünün en iyi ürün olduğunu ancak son yıllarda hastalıklar nedeniyle bağ sayısının azaldığını belirtti.

Bağ bozumunun yorucu bir dönem olduğunu dile getiren Bardakçı, “Sabah erkenden bağa gidip üzümleri toplamaya başlıyoruz. Eve getirdiğimiz üzümleri torbalara koyup ezmeye başlıyor ve şiresini çıkarıyoruz. Çıkan üzüm şiresini büyük bir kazanda biriktirip bir gece dinlenmeye bırakıyoruz ki tortuları alta çöksün ve süzgeçten geçsin diye. Ertesi günde har ateşte kaynatmaya başlıyoruz ve bulamaç haline geliyor.” dedi.

Cevizli sucuğun hazırlanması hakkında bilgi veren Bardakçı, “Cevizleri, hazır hale gelen bulamaca daldırıp çıkarıyoruz. Bulamaçla sadece cevizli sucuk değil aynı zamanda pestil, kara pekmez, kesme, kırma gibi yiyecekler yapıyoruz. Hazırladığımız ürünlerin tamamı doğal ve organiktir.” ifadelerini kullandı.

Hazırlanan malzemelerin bir kısmını kışlık olarak kendilerine ayırdıklarını ifade eden Bardakçı, diğer kısmını ise satarak geçimini sağladıklarını söyledi.

Haftanın Öne Çıkanları

KIRSALDA KALAN ÖĞRENCİLERE BİLİM DERGİSİ

2020-10-01 18:03 - Gündem

SİVEREK’te SEMERCİLİK MESLEĞİ KADINLARA EMANET

2020-10-03 19:43 - Gündem

TAŞTAN ÇIKARDIĞI ESERLERLE GEÇİMİNİ SAĞLIYOR

2020-09-30 17:30 - Gündem

NALBANT MESLEĞİ TARİHE KARIŞIYOR

2020-10-05 18:33 - Gündem

BAĞ BOZUMU ONLARIN İŞİNE YARADI

2020-09-30 17:35 - Gündem

ŞANLIURFA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE GAP BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI ORTAKLIĞINDA “GAP YEŞİL İNOVASYON” PROJESİ KABUL EDİLDİ.

2020-10-03 20:15 - Gündem

SURİYELİ VATANDAŞ İNSANLIK DERSİ VERDİ

2020-10-01 18:18 - Gündem

SİVEREK’TEKİ KUR’AN KURSLARINDA EĞİTİM BAŞLADI

2020-10-06 18:31 - Gündem

SİVEREK’TEKİ KUR’AN KURSLARINDA EĞİTİM BAŞLADI

2020-10-07 15:29 - Gündem

SİVEREK’TE KIŞ HAZIRLIĞI BAŞLADI

2020-10-03 19:59 - Gündem

İlgili Haberler

MEB’den Zazaca İçin Yeni Adım: Bağımsız Öğretim Programı Hazırlandı

12:41 - Gündem

Siverek Keçiburç Mahallesi Yolunda Yenileme Çalışması Başladı

12:35 - Gündem

Kadir İnanır’ın Üç Vasiyeti Bugün Açılıyor: Mirasıyla İlgili Detaylar Ortaya Çıkacak

11:30 - Gündem

Vali Hasan Şıldak’tan Muhtarlarla Buluşma: Mahallelerin Talepleri Masaya Yatırıldı

08:58 - Gündem

Şanlıurfa’da 5 İlçeyi İlgilendiren İmar Planı Kararları Onaylandı

08:50 - Gündem

Günün Manşetleri

İsa Şenateş’ten Siverek Bayırözü Okul Kütüphanesine Anlamlı Kitap Desteği

13:12 - Eğitim

MEB’den Zazaca İçin Yeni Adım: Bağımsız Öğretim Programı Hazırlandı

12:41 - Gündem

Siverek Keçiburç Mahallesi Yolunda Yenileme Çalışması Başladı

12:35 - Gündem

Kadir İnanır’ın Üç Vasiyeti Bugün Açılıyor: Mirasıyla İlgili Detaylar Ortaya Çıkacak

11:30 - Gündem

Kaymakam Salih Sak’tan Siverek’te Üniversite Ziyareti

09:24 - Eğitim