?>

Bölge de Kurutmalık Domates Üretimi Hedefi

Bu yıl Diyarbakır'da kurutmalık domates üretimi neden bu kadar önemli? Üretim hedefleri nasıl belirlendi?

Gündem - 9 ay önce

Diyarbakır'da kavurucu sıcaklıkta kurutmalık domates mesaisi başladı. Kentte nisan ayında fideleri toprakla buluşturulan kurutmalık domateste hasat yapılıyor. Tarlalarda işçilerin topladığı domatesler, araçlarla getirildiği kurutma alanında yüzlerce kişi tarafından ikiye kesilerek örtüye seriliyor.

İnceleme ve Değerlendirme

Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, merkez Bağlar ilçesi kırsal Gömmetaş Mahallesi'nde İzmir'den gelen girişimci İsmail Mürselim'e ait domateslerin kurutulduğu alanda incelemelerde bulundu, ilgililerden bilgi aldı. Çalışanlarla görüşen Zorluoğlu, işçilerle kurutulacak domatesleri ikiye kesti.

Yüksek Tarım Potansiyeli

Vali Zorluoğlu, Diyarbakır'ın tarım potansiyelinin yüksek olduğunu söyledi. Kentte buğday, pamuk, mısır, kırmızı mercimek gibi önemli ürünlerin üretildiğini ifade eden Zorluoğlu, son zamanlarda ürün çeşitliliği politikasının bir gereği olarak domates üretiminde de büyük mesafe katedildiğini belirtti.

Rekolte ve İhracat Beklentileri

Zorluoğlu, "Bu yıl yaklaşık 235 bin ton kurutmalık domates rekoltesi bekliyoruz. Bundan yaklaşık 30-35 bin ton kurutulmuş domates elde etmiş olacağız. Daha önceki yıllarda dekar başına verim daha azdı şimdi gittikçe artan bir verim elde etmeye başladık. Bu sevindirici bir durum. Aynı zamanda istihdama da önemli katkı sağlayan bir alan bu," dedi. Kurutulan domateslerin önce İzmir'e gönderildiğini ve orada paketlenen domateslerin daha sonra yurt dışına, ağırlıklı olarak İtalya'ya gönderildiğini belirtti.

"Burada üretilen domates İtalya'da bir restoranda pizzaya malzeme oluyor. Bu alanda üretim arttıkça, paketleme hizmetinin de verilebileceği tesislerin kurulması gerekir. Doğrudan buradan ihracat yapmak suretiyle ilimizin ihracat değerine de bir katkı olacağını düşünüyoruz."

Sulama Projelerinin Önemi

Devlet tarafından yoğun bir şekilde yatırımı devam eden, başta Silvan olmak üzere yapımı süren sulama barajları tamamlandığında Diyarbakır'daki tarım ürünü miktarının yaklaşık 2-2,5 kat artacağını belirten Zorluoğlu, Valilik olarak şehrin dinamikleriyle şu an 1,5 milyon dekar olan sulu tarım arazisini 4-4,5 milyon dekara çıkarmak için gayretle çalıştıklarını söyledi.

"Bu sulama meselesi hallolduğunda ki çok uzun sürmeyecek, yatırımlar süratle devam ediyor, inanıyorum ki Diyarbakır'da tarımsal ürün üretiminde büyük artış olacak. Bu aynı zamanda 500 bin ilave istihdam şehrimize kazandırmış olacak. Bunun da yakından takipçisi olacağız."

Destek ve İşbirliği

Vali Zorluoğlu'na, Bağlar Kaymakamı İsmail Pendik, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kamu kurumları ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de eşlik etti. Tarımsal üretim ve istihdamın artışı için yapılan yatırımlar ve çalışmaların devam edeceği vurgulandı. AA

Haftanın Öne Çıkanları

TSK'dan Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yılına Özel Geçit Töreni

2024-07-19 09:15 - Gündem

İranlı Edebiyatçı Rukiye Nazarluy'un Türkçe Şiir Yolculuğu

2024-07-23 19:05 - Şiir & Edebiyat

Adıyaman’da Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem: 4. Etap Başladı

2024-07-18 22:00 - Gündem

İzmir’den Siverek’e Kitap Bağışı: Eğitime Destek Sürüyor

2024-07-19 08:39 - Eğitim

Siverek ÇATOM Yenileniyor

2024-07-20 09:42 - Kültür & Sanat

 Siverek'te Sıcaklara Rağmen Tercih Edilen Lezzet Durağı

2024-07-24 09:33 - Yaşam

Siverek Kaymakamı Aydemir'den 107. Topçu Alay Komutanlığına Ziyaret

2024-07-19 09:03 - Gündem

Yapay Zeka Araçlarının Kullanımı: Veri Gizliliği Tehditleri ve Stratejik Riskler

2024-07-23 08:30 - Teknoloji

İş Yerlerinde ChatGPT ve Google Gemini Hakimiyeti

2024-07-18 09:15 - Teknoloji

Siverek'te Suya Giren 2 Kardeş Boğuldu

2024-07-23 10:00 - Gündem

İlgili Haberler

Siverek Oda Başkanı İnan'dan Acilen Belediyeden Sanayi Kavşağı Talebi

14:27 - Gündem

Ailelere Büyük Destek: 10 Bin TL Nakdi Yardım Başvuruları Başladı

11:30 - Gündem

Kayyum Yaptı, DEM Partili Belediye Tekstil Fabrikasını Hizmete Açamadı

07:00 - Gündem

Jandarma Ekiplerinden Çocuklara Sürpriz 23 Nisan Etkinliği

21:30 - Gündem

Depremzedelerden İstanbul’a Anlamlı Destek: “Biz Çok İyi Anlıyoruz, Geçmiş Olsun İstanbul”

18:30 - Gündem

Günün Manşetleri

Gazze İçin Bir Lokma, Bir Umut

22:00 - Yaşam

Anlamlı 23 Nisan Etkinliği: Lise Öğrencilerinden Gazze’deki Çocuklara Yardım Eli

21:30 - Yaşam

Ebeler Haftası’na Anlamlı Vurgu: Normal Doğuma Destek Artıyor

21:00 - Yaşam

 Toz Bulutundan  Görüş Azaldı, Sağlık Alarm Verdi

20:30 - Yaşam

Define Avı Son Buldu: Kaçak Kazı Yapan 3 Şahıs Suçüstü Yakalandı

20:00 - Asayiş