?>

Çocuk Hastada İlk Laparoskopik Nefrektomi Ameliyatı Başarıyla Gerçekleştirildi

Bu önemli tıbbi başarı, Mardin’de sağlık hizmetlerinde yeni bir dönemi mi başlatıyor?

Gündem - 2 yıl önce

Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi, tıp alanında büyük bir adım atarak, çocuk bir hastada ilk kez laparoskopik nefrektomi ameliyatını gerçekleştirdi. Cerrahi ekibin başında Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Sağır ve Üroloji Uzmanı Dr. Ferhat Çelikkaleli yer aldı. 10 yaşındaki Abdulvahit Uğurlu adlı hastanın böbreği, kapalı yöntemle başarılı bir şekilde çıkarıldı. Ameliyatın ardından hastanın sağlık durumu hızla iyiye giderken, bu başarı Mardin’de tıp alanında önemli bir gelişme olarak kaydedildi.

Ameliyatın Detayları ve Başarı Hikayesi

Hastalıklı böbreğin çıkarılması için gerçekleştirilen laparoskopik nefrektomi ameliyatı, 1 saat gibi kısa bir sürede tamamlandı. Dr. Süleyman Sağır, hastanın ameliyattan sonra iki saat içinde tabletle oyun oynayabilecek duruma geldiğini belirtti. Sağır, “Hastamız bize bir ay önce sol yan ağrısı şikayetiyle başvurdu. Tetkiklerimiz sonrası böbreğin fonksiyonunun azaldığını tespit ettik. Ailesiyle yapılan görüşmeler sonucunda, laparoskopik nefrektomi yöntemine karar verdik. Ameliyat çok başarılı geçti, kan kaybı yaşanmadı” dedi.

Laparoskopik Cerrahinin Avantajları

Dr. Sağır, laparoskopik cerrahilerin 1 yaşından 80 yaşına kadar hastalarda uygulanabileceğini belirtti. Bu tür operasyonların, daha küçük kesi miktarı ve daha hızlı iyileşme süresi sunduğunu vurgulayan uzman, bu yöntemle yapılan ameliyatların Mardin’de giderek yaygınlaşacağını ifade etti. Üroloji Uzmanı Dr. Ferhat Çelikkaleli de ameliyatın başarısını şu sözlerle dile getirdi: “Ameliyat sırasında çok az kan kaybı yaşandı, hasta erken taburcu edilecek.”

Mardin’de Sağlık Hizmetlerinde Yeni Dönem

Uzman Dr. Çelikkaleli, Mardin’de laparoskopik nefrektomi operasyonunun ilk kez 10 yaşındaki bir çocukta uygulandığını belirterek, minimal invaziv yöntemlerin sağlık hizmetlerinde büyük bir devrim yarattığını söyledi. “Önceden böbrek çıkışında bir darlık vardı, açık ameliyatlar işe yaramamıştı. Kapalı yöntemle böbreği çıkardık, hasta yarın taburcu edilecek” diye ekledi. Bu tür operasyonların bölgede daha fazla yapılacağı öngörülüyor.

Ailelerin Desteği ve Teşekkürleri

Başhekim Yardımcısı Uzman Dr. Lokman Timurağaoğlu, bu başarıda katkısı olan tüm doktorlara teşekkürlerini iletti. Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin artık birçok operasyonu kendi bünyesinde gerçekleştirdiğini belirten Timurağaoğlu, “Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün desteğiyle, hastalarımızı başka şehirlere sevk etmeden burada tedavi edebiliyoruz” dedi.

Ailenin 3 Yıllık Mücadelesi Sonuçlandı

Hastanın annesi Hatice Uğurlu, oğlunun üç yıl boyunca bu hastalıkla mücadele ettiğini ve ameliyatın başarılı geçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Uğurlu, “Daha önce şehir dışına gidip ameliyatlar yaptırdık, ama şikayetlerimiz devam etti. Nihayet memleketimizde bu ameliyatın yapılmasından dolayı çok mutluyuz. Doktorlarımıza ve hastane yönetimine çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Oğlumla birlikte 3 yıldır bu hastalıkla mücadele ediyoruz. Daha önce sürekli şehir dışına gittik. Artık şehir dışına gitmemize gerek kalmadı, ameliyatımız kendi memleketimizde oldu.”

Bu başarı, Mardin’de tıbbi gelişmelerin hızla ilerlediğini ve bölge halkı için önemli bir umut kaynağı oluşturduğunu gösteriyor. Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bölge halkının sağlık ihtiyaçlarını karşılama konusunda güçlü adımlar atmaya devam ediyor. İHA

Haftanın Öne Çıkanları

Siverek’in Kara Taşlı El Değirmenleri Kuzey Irak’ta Yoğun İlgi Görüyor

2024-09-24 14:50 - Yaşam

Doç. Dr. Mehmet Özel Görevde

2024-09-20 10:15 - Politika

174 Köy Konutu Yıl Sonuna Kadar Teslim Edilecek

2024-09-20 20:00 - Gündem

Siverek’te Geleceğe Yön Veren Projeler Hayata Geçiyor

2024-09-19 09:37 - Ekonomi

Şanlıurfa Eğitiminde İz Bırakan Lider Mehmet Seval

2024-09-25 10:11 - Eğitim

Trafik Kazasında Hayatını Kaybetti

2024-09-18 16:00 - Yaşam

Siverek Bayırözü İlkokulu'na Kitap Bağışı Devam Ediyor: Antalya’dan Bisikletiyle Gelen Bağış

2024-09-21 08:30 - Gündem

Gönüllü Gençlerden Siverek Kalınağaç Köyü İlkokulu'na Sürpriz Ziyaret

2024-09-19 09:16 - Kültür & Sanat

Depremzedelerin Yeni Evleri Villaları Aratmıyor

2024-09-24 20:15 - Gündem

Nedim Lale, Uzun Süredir Yürüttüğü Ak Parti Siverek İlçe Başkanlığını Bıraktı

2024-09-19 12:43 - Gündem

İlgili Haberler

Halfeti’de Dev Operasyon: Belediyedeki İhale Dosyaları Mercek Altında!

13:35 - Gündem

Şanlıurfa Büyükşehir Meclisi’nde Yeni Dönem

09:00 - Gündem

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak’tan Siverek’te Anlamlı Ziyaretler

08:39 - Gündem

Karaköprü’de Modern Hizmet Ağı Genişliyor: Seyrantepe’ye Yeni Sosyal Tesis!

16:39 - Gündem

Bekçilere Üst Arama Yetkisi Geldi ve Görev Tanımları Resmi Gazetede Yayınlandı

16:01 - Gündem

Günün Manşetleri

Şanlıurfa’da Bereket Seferberliği: 1 Milyon Fide Toprakla Buluşuyor

15:53 - Ekonomi

Halfeti’de Dev Operasyon: Belediyedeki İhale Dosyaları Mercek Altında!

13:35 - Gündem

Gizemli Diz Ağrılarının Arkasındaki Gizli Tehlike: Lipödem Dosyası

10:49 - Sağlık

Şanlıurfa Büyükşehir Meclisi’nde Yeni Dönem

09:00 - Gündem

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak’tan Siverek’te Anlamlı Ziyaretler

08:39 - Gündem