?>

Bölgenin En Çok Enerji Tüketen Şehirleri Belli Oldu

Dicle Elektrik, 6 ilde elektrik altyapısı başta olmak üzere birçok yatırım çalışmasına imza atarken, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin gibi tarımsal sulamanın yoğun yaşandığı illerde gerçekleşen yüksek tüketime karşı abonelerini uyardı. Dağıtım şirketi, yüksek enerji kullanımının oluşturacağı riskler konusunda kamuoyunu bilgilendirdi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Şirketin raporlarına göre, tarımsal sulama nedeniyle bazı bölgelerde enerji tüketiminde yıllık yüzde 50’ye varan artışlar yaşanırken, genel bölge ortalamasında ise yüzde 10’luk bir artış gözlemleniyor. Dicle Elektrik saha ekipleri, şebekeleri stabil tutabilmek adına yoğun çaba sarf etse de bölgedeki ani ve yüksek tüketim artışı, enerji dağıtım şebekelerinde kalıcı hasara neden olduğu açıklandı.

Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin illerinde yüksek elektrik tüketimi kaynaklı dalgalanmaların, şebekelerin arz güvenliğini tehdit ettiğini belirten Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, durumun bölgenin enerji arz güvenliğini ve kalitesini ciddi olarak riske attığını söyledi.

Geçen 10 yılda Diyarbakır’da 3,1 milyar TL, Mardin’de 2,06 milyar TL ve Şanlıurfa’da 3,3 milyar TL tutarında şebeke güçlendirme çalışmaları yaptıklarını ifade eden Arvas, "Enerji arzı tarımsal sulama abonelerinin yoğun enerji kullanımı sebebiyle karşılanamaz boyutlara ulaştı. Gerçekleştirilen yatırımlara ve yürütülen verimli tarım projelerine rağmen önüne geçilemeyen aşırı tüketim, enerjinin hanelere kesintisiz, kaliteli ve sürdürülebilir olarak ulaştırılması konusunda engel teşkil ediyor” dedi.

Yaşanan yüksek elektrik tüketimi sorununun sadece sıradan tüketicileri değil, üreticileri ve bölgeyi besleyen enerji üretim santrallerini de olumsuz etkilediğini aktaran Arvas,

“Hatların kapasitesinin çok üzerindeki yüklenmeler ve bölgedeki tarımsal sulama abonelerinin de talep etmesi nedeniyle dönüşümlü elektrik kesintilerine gitme zorunluluğu doğdu. Elektrik şebekesinin çökme tehlikesiyle başa çıkmak için Dicle Elektrik ekipleri yoğun bir çaba içerisinde. Ancak tarımsal sulamada meydana gelen ve birçoğu usulsüz olan tüketim artışı sürerse, bölgede enerji arzının güvenliği ve kalitesinde tam anlamıyla bir çöküş yaşanması kaçınılmaz hale gelir. Bu sebeple GAP sulama projesinin bir an evvel tamamlanması bölgenin tarımsal sulamada nefes almasına destek sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı

2023-08-04 03:00 - Resmi İlanlar

Şanlıurfa Su Ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı

2023-08-04 03:00 - Resmi İlanlar

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı

2023-08-05 03:00 - Resmi İlanlar

Sivereklilere Müjde

2023-08-10 13:11 - Sağlık

Yorgun Mermi Sayısı Arttı

2023-08-05 15:33 - Asayiş

Siverekli Başhekimin Başarısı

2023-08-03 16:13 - Sağlık

su içmek için susamayı beklemeyin

2023-08-04 13:49 - Sağlık

Endemik Bitki Türleri Araştırma Konusu Oldu

2023-08-09 13:29 - Ekonomi

Mühendisliği Bırakıp Tesbih Ustası Oldu

2023-08-07 15:12 - Yaşam

Diyarbakır Mı Afrika Mı Ayırt Etmek Zor

2023-08-04 20:46 - Gündem

İlgili Haberler

Siverek'in Genç Dehası Furkan Altundal, Zekâ Oyunlarında Türkiye'nin Zirvesine Oturdu

08:01 - Ekonomi

Şanlıurfa'da Mercimek Tarlaları Hasatla Şenlendi

08:25 - Ekonomi

Siverek'te Beton Fiyatları Masaya Yatırıldı

09:50 - Ekonomi

Şanlıurfa'nın Yeşil Altını İçin Stratejik Hamle: Başkan Gülpınar Birecik Fıstık Hali'nde

10:01 - Ekonomi

Siverek'te Tarihin Nabzının Attığı Atölyelere Vefa Ziyareti: "Mirasınız Emin Ellerde"

14:44 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ünsal Mühendislik’ten Sivereklilere Klima Kolaylığı: Her Bütçeye Uygun Taksit Seçenekleri Sunuluyor

19:09 - Gündem

Siverek'te Okul Çevreleri Mercek Altında: Geleceğimiz İçin Güvenlik Seferberliği!

16:39 - Asayiş

Siverek Kaymakamlığı'ndan Hayat Kurtaracak 'Suya Girmeyin' Uyarısı!

12:11 - Gündem

Atığın Sanata Dönüştüğü An: Akçakale'den Podyuma Uzanan Sıfır Atık Başyapıtı!

12:03 - Gündem

Siverek'in Altın Çocuğu Zeka Oyunları Tahtında

11:02 - Eğitim