?>

Beyaz Altın Pamuk Rekoltesi Yüksek Verimlilikle Göz Kamaştırdı

2024 yılı pamuk rekoltesi çiftçilerin ve sanayinin yüzünü güldürdü mü? Türkiye’nin pamuk üretiminde liderliği sürdürebilecek mi?Detayı Haberimizde

Ekonomi - 7 ay önce

Rekoltenin Başarı Hikayesi

Çukobirlik Batman Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Kağba, 2024 yılı içerisinde Batman ilinde ekilen beyaz altın pamuğunun rekoltesinin beklentilerin üzerinde olduğunu ve çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü açıkladı. Türkiye genelinde 1 milyon 93 bin ton pamuk üretimi gerçekleştirildiğini belirten Kağba, Batman ilinde ekilen pamukun dekar başına yüksek verim sağladığını vurguladı.

Pamukta Türkiye’nin Liderliği

Kağba, "2024 yılında Batman ilimizde ekmiş olduğumuz beyaz altın pamuğumuz, rekolte açısından dekar başına iyi bir verim elde ettik ve randıman olarak da Türkiye’de birinciyiz. Ürünün lif değeri ve kalitesi olarak da Türkiye’de birinci sırada, dünyada ise ilk beşteyiz," şeklinde konuştu. Yaklaşık 11 bin dekara yakın ekim yapılan pamuğun dekar başına ortalama 600 kilogramın üzerinde verim sağladığını belirtti.

"Pamuğun kütlü fiyatının 30 liranın üzerinde olması bekleniyor," dedi Kağba.

Ekonomik Beklentiler ve Pazar Durumu

Kağba, 2024-2025 yılları için yaptıkları görüşmelerde beyaz altın pamuğun emtia borsasında ciddi bir yükselişe geçtiğini ifade etti. Mevcut fiyatın 25 lira bandında olduğunu kaydeden Kağba, "2024-2025 yılı içerisinde pamuğun kütlü fiyatının 30 liranın üzerinde olması bekleniyor. Balya fiyatı ise 75 lira olarak beklenmektedir," dedi. Türkiye’deki toplam pamuk üretiminin 1 milyon 93 bin ton olduğunu ancak ihtiyaç duyulan miktarın 3 milyon ton olduğunu belirten Kağba, bu açığı 2 milyon tonluk ithalatla kapattıklarını ifade etti.

İthalat ve Yerli Üretimin Önemi

Kağba, "Çiftçiler mısır yerine pamuğa yönelmeli" diyerek, yerli üretimin artırılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’deki emsallerin ve kalitenin yüzde 10 daha düşük olduğunu belirten Kağba, "Biz, işletmelerimiz, fabrikalarımızın çalışması açısından bu ürünleri ithalattan almak zorunda kalıyoruz. Güneydoğu’dan, özellikle Batman ilimizde, Diyarbakır’da, Bismil’de, çevre illerde, topraklarımızın yüksek verimi açısından, çiftçilerimizin mısır ekimine son vermesi ve pamuğa yönelmesi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor," şeklinde konuştu.

Pamukun Çok Yönlü Kullanımı

Kağba, pamuk ürünlerinin tekstil sanayisinde, gıda sanayisinde ve kozmetik sanayisinde önemli bir yer tuttuğunu belirtti. "Pamuk hem tekstil sanayisinde hem gıda sanayisinde hem de kozmetik sanayisinde olabildiğince ihtiyaç duyulan bir üründür," diyerek pamuk üretiminin sadece ekonomik değil, aynı zamanda endüstriyel açıdan da büyük önem taşıdığını ifade etti.

Çukobirlik Batman’ın yüksek verimli pamuk rekoltesi, bölgedeki çiftçilerin gelirlerini artırırken, Türkiye’nin pamuk üretiminde dünya çapında rekabet edebilirliğini de güçlendiriyor. Yerel yönetimlerin ve çiftçilerin iş birliğiyle sürdürülen bu başarı, gelecekteki üretim hedefleri için umut vaat ediyor.İHA

Haftanın Öne Çıkanları

Yapay Zeka Günü GAİB’de Büyüleyici Etkinliklere Sahne Oldu

2024-11-15 15:00 - Teknoloji

Belediyesi ile Tapu Müdürlüğü Arasında Dijital Devrim

2024-11-16 07:30 - Teknoloji

Siverek Oda Başkanı Yakar’dan Hükümetten İl İade Talebi

2024-11-16 09:42 - Gündem

Açık Öğretim Fakültesi Sınavları Artık Siverek'te Yapılacak

2024-11-19 10:45 - Eğitim

Almanya'dan Siverek Öğrencilerine Kırtasiye Yardımı

2024-11-18 11:00 - Eğitim

Belediye Başkanı Tutdere, Japonya’da Afet Yönetim Toplantısına Katıldı

2024-11-18 22:00 - Politika

Ziraat Odası Başkanı Bucak'tan Hayırlı Olsun Ziyareti  

2024-11-13 12:15 - Politika

Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarında Cağ Kebabı Sergilendi

2024-11-17 19:30 - Kültür & Sanat

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ziyaret Gerçekleştirdi

2024-11-15 18:30 - Politika

Bayırözü Ortaokulu Kütüphanesine Ali Bucak’tan Kitap Bağışı

2024-11-16 12:08 - Eğitim

İlgili Haberler

Başkan Gülpınar’dan Siverek’te Sürpriz Ziyaret

12:34 - Ekonomi

Siverek’te Kadınların Gücüne Güç Katacak Yeni Merkezler Kuruluyor

11:14 - Ekonomi

Siverek’e Yatırım Yağmuru: Başkan Bucak’tan Ankara’dan Müjdelerle Dönüş

09:16 - Ekonomi

Siverek'te Şire Üzümüne Hayat Veren Büyük Proje Başladı

09:19 - Ekonomi

Siverek'te 350 Milyon TL’lik Projeyle Dev Yatırım

08:45 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Siverek’te Vefa ve Helalleşme Gecesinde Şehit Aileleri Unutulmadı

12:08 - Gündem

Siverek'te Türk-Japon Dostluğu Sergisine Yoğun İlgi

10:55 - Kültür & Sanat

Siverek Kaymakamı Musa Aydemir’den Başkan Bucak’a Anlamlı Veda

11:26 - Gündem

Siverek’te Kadınların Gücüne Güç Katacak Yeni Merkezler Kuruluyor

11:14 - Ekonomi

Siverek-Karacadağ Yolunda Gece Yarısı Kaza

01:49 - Asayiş